Sansevieria (vrouwentong): uiterlijke kenmerken en plantensoort
Sansevieria behoort tot de Dracaena plantenfamilie, die onderdeel is van de aspergefamilie (Asparagaceae), waartoe ook planten als Asparagus, Agave en Yucca behoren. Sansevieria is te herkennen aan de stevige bladeren die rechtop uit de aarde groeien. De punten worden vaak niet hoger dan een meter. De bladeren kunnen grijsgroen, verschillende tinten groen en/of geel van kleur zijn.
Vrouwentong is een typische woestijnplant, die weinig water nodig heeft om te overleven. De plant slaat namelijk water op in zijn vlezige bladeren. Wat licht betreft maakt het de plant niet uit. Vrouwentong gedijt goed op een lichte plek, maar net zo goed op een schaduwrijke plek. Wil je de plant iets donkerder van kleur? Zet hem dan verder van het raam af. Mogen de bladeren juist wat lichter worden? Zet je Sansevieria dan dichterbij het raam.
Soorten Sansevieria (Vrouwentong)
Er zijn wereldwijd zo'n 70 verschillende soorten Sansevieria bekend, waarvan de onderstaande de bekendste soorten zijn die als kamerplant worden gehouden:
- Sansevieria trifasciata: dit is de meest bekende soort die ook wel de 'gewone Vrouwentong' wordt genoemd.
- Er bestaan vele cultivars van deze soort, zoals Sansevieria trifasciata 'Hahnii' (een compacte soort die slechts 20cm hoog wordt) en Sansevieria trifasciata 'Laurentii' (de meest voorkomende soort met grijsgroen blad en lichtgele rand).
- Sansevieria cylindrica: deze soort heeft cylindrische bladeren (rechtopstaande bladeren met een ronde vorm).
- Sansevieria zeylanica: deze soort heeft smalle, donkergroene bladeren met een patroon van lichte, groene lijnen of vlekken. Het is daardoor een decoratieve soort.
- Sansevieria masoniana: deze soort heeft zeer brede bladeren die vaak in een ovale of hartvormige vorm groeien. Deze soort wordt soms ook 'whale fin' genoemd vanwege de grootte en vorm van de bladeren.
- Sansevieria kirkii: deze soort heeft een breder en vaak gespikkeld blad. De rechstopstaande bladeren groeien in een rozetvorm.
- Sansevieria pinguicula: dit is een zeldzamere soort die vaak dikkere, vlezige bladeren heeft. Daardoor lijkt deze Sansevieria een beetje op een vetplant.
Sansevieria (Vrouwentong): verzorging en standplaats
Heb je een Sansevieria in huis gehaald? Dan wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Hoewel de verzorging van Vrouwentong zeer eenvoudig is (de plant is haast niet dood te krijgen en behoort tot de 10 makkelijkste kamerplanten!) hebben we toch een aantal tips om de woestijnplant zo goed mogelijk te verzorgen:
- Geef Sansevieria weinig water en laat de aarde tussen de gietbeurten door goed opdrogen. 's Zomers eens per twee weken en 's winters kan de frequentie nog lager zijn (bijvoorbeeld eens per zes weken).
- Een Sansevieria krijgt liever te weinig water dan te veel! De 'enige' manier om een Vrouwentong dood te krijgen is door 'm te veel water te geven. Als het blad van je Sansevieria slap hangt, kan dit een teken zijn van te veel water. Als dit het geval is, verpot je plant dan naar een andere pot met nieuwe potgrond.
- Een droge lucht en droogte zijn geen probleem voor een Sansevieria. Ze kunnen prima tegen de lucht van een verwarming en je hoeft de plant niet te vernevelen met een plantenspuit.
- Sansevieria gedijt goed op een zonnige standplaats (geen direct zonlicht) en op een plek in de (half)schaduw. Hoe lichter de plant staat, hoe lichter de bladeren worden.
- Sansevieria kan snel groeien. Geef haar daarom een ruimte pot en verpot op tijd.
- Je kunt Sansevieria's in het groeiseizoen (lente en zomer) eens per maand wat kamerplantenvoeding geven.
Sansevieria met bloemen: wat nu?
Sansevieria's kunnen bloeien, maar dit komt in huiskamers zeer zelden voor. Vrouwentong kan bloeien onder perfecte omstandigheden (zoals een constante temperatuur, precies genoeg licht en water), dus als hij het optimaal naar zijn zin heeft in zijn omgeving. Als er bloemen aan de plant komen zijn deze wit of lichtgeel van kleur met een zoete, vanille-achtige geur. Je kunt de bloemen het beste verwijderen, want de bloemen kosten de plant veel energie. Door ze te verwijderen kan de Sansevieria zijn energie gebruiken voor gezonde bladeren.
Problemen met sansevieria?
Vrouwentong is makkelijk te verzorgen en kent nauwelijks problemen, maar merk je geel, gerimpeld of omgevallen Vrouwentong bladeren? Dan moet je wellicht iets veranderen aan je verzorging.
- Sansevieria bladeren vallen om: vallen de bladeren opzij of staan ze niet meer stevig rechtop? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Mogelijk heb je de plant te veel of te weinig water gegeven (check de potgrond), of krijgt de plant te weinig licht (verander de standplaats). Soms kunnen oudere bladeren ook omvallen.
- Sansevieria met gele bladeren: heeft jouw Vrouwentong gele bladeren? Dat kan betekenen dat hij te veel water krijgt. Laat de potgrond goed opdrogen voordat je weer nieuw water geeft.
- Sansevieria met gerimpelde bladeren: gerimpelde bladeren van Vrouwentong betekent dat de plant te weinig water krijgt. Geef de plant wat vaker water (maar niet te veel!) om het probleem op te lossen.
Is Sansevieria luchtzuiverend?
Ja, Vrouwentong staat bekend om haar luchtzuiverende eigenschappen en dat maakt de plant zeer geschikt in diverse ruimte, zoals je woonkamer, kantoor, slaapkamer, badkamer en in afgesloten ruimtes. Vrouwentong is in staat om schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzeen uit de lucht te filteren en deze om te zetten in onschadelijke verbindingen.
Sansevieria is een van de weinige planten die 's nachts zuurstof produceert. In plaats van overdag CO2 op te nemen en om te zetten in zuurstof, doet Sansevieria dit 's nachts. Dat maakt Vrouwentong ideaal voor de slaapkamer, omdat de plant de lucht zuurstofrijker maakt terwijl je slaapt. Ook het onderhoudsarme karakter maakt deze plant de perfecte slaapkamer plant!
Is Sansevieria een vetplant?
Nee, Sansevieria is geen vetplant. Toch wordt vaak gedacht dat Vrouwentong een vetplant is vanwege de overeenkomsten met vetplanten, zoals wateropslag in de bladeren, het feit dat de plant weinig water nodig heeft en goed tegen droogte kan. Sansevieria behoort tot een andere plantenfamilie dan vetplanten (Asparagaceae) en heeft dus een andere botanische classificatie.
Sansevieria stekken: zo doe je dat
Wil je een Sansevieria stekken, oftewel vermeerderen? Dat kan op verschillende manieren, maar het makkelijkst is door middel van deelstek (scheuren). Bekijk het onderstaande stappenplan voor het stekken van Sansevieria door middel van deelstek:
- Haal de moederplant voorzichtig uit de pot. Veeg zoveel mogelijk aarde weg, zodat je de wortels goed kunt zien.
- Zoek naar natuurlijke scheidingen van de wortelkluit. Die zijn vaak te herkennen aan afzonderlijke clusters van stengels en wortels.
- Draai voorzichtig een deel van de wortels af van de plant (of snijd voorzichtig af met een schoon mes).
- Plant het stekje in een pot met potgrond.
- Geef het stekje een beetje water (niet te veel) en zet op een lichte plek (niet in direct zonlicht).
- Zet de moederplant weer terug in de pot en geef eventueel wat verse potgrond.
Is Sansevieria giftig?
Vrouwentong is mild giftig voor mens en dieren, zoals honden en katten. Bij een hap van de plant zullen symptomen beperkt blijven tot buikpijn, overgeven en zwelling rondom de mond. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dus houd de plant uit de buurt van kinderen en huisdieren. Benieuwd welke groene vrienden (on)veilig zijn voor jouw harige vrienden? Lees dit artikel!
Symbolische betekenis van Sansevieria
Sansevieria heeft verschillende symbolische betekenissen, maar wordt over het algemeen geassocieerd met bescherming, positieve energie, gezondheid en veerkracht.
- Bescherming: in veel culturen wordt Sansevieria gezien als beschermplant die negatieve energie en slechte invloeden uit een huis kan weren. Dit heeft de plant te danken aan de krachtige bladeren en aan de luchtzuiverende krachten.
- Positieve energie: de sterke, stevige groei van Vrouwentong maakt de plant een symbool voor positieve zaken als groei en succes. Ook volgens Feng-Shui tradities wordt Sansevieria in bepaalde geplaatst om positieve energie aan te trekken.
- Gezondheid: omdat Sansevieria een sterke luchtzuiveraar is, wordt hij gezien als symbool voor gezondheid.
- (Veer)kracht: Vrouwentong is een oersterke plant die kan overleven onder vrijwel alle omstandigheden. Dat maakt Sansevieria een symbool voor (veer)kracht.
Herkomst van Vrouwentong
Sansevieria is oorspronkelijk afkomstig uit West-Afrika, Centraal-Afrika en delen van Azië. De plant groeit van nature in droge, rotsachtige (woestijn)gebieden en graslanden. Daar heeft de plant zich aangepast aan de droogte door water op de slaan in zijn vlezige bladeren. In de 18e eeuw (1794) werd Vrouwentong voor het eerst geïntroduceerd in Europa door botanicus Carl Peter Thunberg. Hij gaf de plant de naam Sansevieria, ter ere van Raimondo di Sangro, een Italiaanse prins uit de Italiaanse stad San Severo.
In de 20e eeuw (rond de jaren '50 en '60) werd de Sansevieria populair als kamer- en kantoorplant, vanwege zijn stijlvolle uiterlijk en onderhoudsarme karakter. In het begin van de 21e eeuw zijn er veel nieuwe cultivars van Sansevieria gekweekt. Inmiddels is de plant niet meer weg te denken uit woningen en kantoren wereldwijd.