Top 10 populaire badkamer planten

Deze kamerplanten zijn geschikt voor de badkamer

De badkamer wordt vaak vergeten als het om planten gaat. En dat terwijl het voor sommige planten juist de perfecte plek is om te stralen! Bovendien kun je jouw badkamer met behulp van planten omtoveren tot een rustgevende, groene plek om de dag te beginnen en te eindigen. Ervaar het zelf! Bekijk 10 spetterende badkamerplanten en kies jouw favoriet(en). 

badkamer plant | kamerplant kleine badkamer
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Zo kies je de perfecte badkamer plant 

Voordat je planten voor je badkamer gaat uitkiezen, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren, zoals de grootte van je badkamer, de hoeveelheid (dag)licht, de temperatuur en luchtvochtigheid in de badkamer.  

Heb je bijvoorbeeld een kleine badkamer met weinig daglicht? Of een grote badkamer met veel daglicht? En hoe warm is het doorgaans in je badkamer? De onderstaande 10 populaire badkamer planten hebben uiteenlopende verzorgingseisen en bieden daardoor voor iedere badkamer wat wils. 

graslelie | spider plant | plant badkamer

1.Graslelie 

Graslelies hebben sierlijke, gestreepte bladeren met een frisgroene kleur. Ze groeien vrij snel en zijn vanwege hun lange, hangende bladeren ook geschikt als hangplant voor in de badkamer. Graslelies zijn perfecte badkamer planten, omdat ze houden van een hoge luchtvochtigheid en lage temperaturen kunnen verdragen. De plant kan zowel in de schaduw als op een lichte plek in de badkamer staan. 

krulvaren badkamerplant

2. Krulvaren 

Met hun opvallende, weelderige bladeren geven Krulvarens een lekker groen gevoel aan je badkamer. Krulvarens houden van een hoge luchtvochtigheid en gedijen goed in een warme, vochtige badkamer. Ze hebben indirect licht nodig en zijn ideaal om op een plankje of in een hangpot te plaatsen. 

lepelplant | plant badkamer | luchtzuiverende plant

3. Lepelplant 

Met zijn donkergroene bladeren en elegante, witte bloemen die lijken op lepeltjes, is de Lepelplant een stijlvolle toevoeging aan je badkamer. Lepelplant is een luchtzuiverende plant die houdt van een hoge luchtvochtigheid en goed gedijt in ruimtes met weinig licht, zoals de badkamer. 

aloe vera plant | plant badkamer | luchtzuiverende plant

4. Aloë Vera 

Aloë Vera is een sterke en makkelijk te verzorgen (bad)kamerplant. Het sap van de plant heeft ook nog eens positieve effecten op de rode of geïrriteerde huid. Handig dus, om in je badkamer te hebben staan! Hoewel Aloë Vera van droogte houdt, kan de plant verrassend goed tegen vochtige omstandigheden. Zet Aloë in een goed doorlatende pot en op een plek met veel licht. Aloë Vera is niet geschikt voor een badkamer zonder daglicht.

monstera monkey mask | plant badkamer monstera

5. Monstera  

Nog zo’n populaire badkamer plant is Monstera. De populairste soorten, Monstera deliciosa en de kleinere Monstera adansonii (Monkey Mask), zijn allebei geschikt voor de badkamer. Ondanks de vele gaten in de bladeren maakt deze luchtzuiverende plant een bijzonder groen statement! Gatenplant houdt van een hoge luchtvochtigheid en een warme omgeving. De plant kan op een plek met veel of weinig daglicht staan, maar zet ‘m liever niet op de tocht. 

alocasia zebrina | olifantsoor | plant badkamer

6. Alocasia Zebrina 

De tropische Alocasia Zebrina (Olifantsoor), heeft donkergroene bladeren met zebra-achtige stelen. De plant heeft een vochtige plek nodig om maximaal te stralen en daarom is de badkamer een goede plek voor deze bijzondere plant. Alocasia Zebrina heeft vrij veel indirect licht nodig, dus zet ‘m alleen in een badkamer met voldoende daglicht. 

philodendron badkamerplant

7. Philodendron 

Met zijn grote, diepgroene bladeren is Philodendron een prachtige plant om je badkamer mee te vergroenen. Philodendron staat graag in een vochtige en warme omgeving, waardoor hij perfect geschikt is als badkamer plant. Philodendron heeft niet veel licht nodig en staat het liefst op een plek in de (half)schaduw, bijvoorbeeld in de buurt van een klein badkamerraam.  

calathea plant badkamer

8. Calathea 

Calathea is een ware beauty. Golvende bladeren, geribbelde bladeren, gevlamde patronen of strepen: deze bijzondere plant kent veel diversiteit! Wat alle Calathea’s gemeen hebben, is dat ze houden van een hoge luchtvochtigheid en weinig licht. Dat maakt ze de ideale kandidaat voor in de badkamer. Let op: Calathea’s kunnen slecht tegen tocht en kou (temperaturen <15°C). Zet Calathea dus niet voor een raam.  

orchidee plant badkamer

9. Orchidee 

Orchidee is een tropische, bloeiende plant die houdt van een vochtige omgeving. Let op: de badkamer moet wel warm genoeg blijven om van de bloei van Orchidee te genieten (minimaal 16°C). Het liefst staat Orchidee op een plek met gefilterd daglicht, zoals een badkamerraam op het oosten of westen waar het licht door lamellen of jaloezieën valt.  

scindapsus plant badkamer

10. Scindapsus 

Scindapsus houdt van vochtige ruimtes. Deze luchtzuiverende klimplant geeft een lekker groene vibe aan iedere badkamer. Scindapsus is ook geschikt voor kleinere badkamers, doordat de plant ook als hangplant in een hangpot aan het plafond geplaatst kan worden. Scindapsus kan zowel in een lichte badkamer als in een donkere badkamer (met minder zonlicht) staan. Hoe minder licht, hoe donkerder de bladeren van deze plant zullen zijn.  

Planten verzorgen in de badkamer: zo doe je dat 

Heb je eenmaal planten in je badkamer gezet, dan wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Bekijk deze basisregels en tips voor het verzorgen van kamerplanten en bekijk de onderstaande tips voor de verzorging van planten in een badkamer: 

  • Doordat het in de badkamer vochtiger is dan in de andere ruimtes in huis, hebben badkamer planten doorgaans minder water nodig.  
  • Is de luchtvochtigheid te hoog geworden of heb je een badkamer plant te veel water gegeven, en is de potgrond gaan schimmelen? Dan kun je het bovenste laagje potgrond eraf halen en de laag eronder met een vork losmaken, zodat de rest van de potgrond kan drogen.  
  • Laat een plant geleidelijk wennen aan meer of minder licht; zet ‘m niet ineens van een lichte huiskamer in een donkere badkamer of andersom, maar zet ‘m steeds een beetje donkerder of lichter.   
  • Ditzelfde geldt voor temperatuur: laat planten geleidelijk wennen aan meer warmte of kou door de plant steeds iets warmer of kouder te zetten.  
  • Vermijd te hoge temperatuurschommelingen. Wanneer je gedoucht hebt is de temperatuur in de badkamer een stuk hoger. Zorg daarom na het douchen voor ventilatie. Let op: zorg dat het niet te koud wordt of te veel tocht. Daar kunnen veel tropische (badkamer)planten niet goed tegen. 
badkamer met planten

Planten badkamer weinig licht 

Heb je een badkamer waar weinig daglicht komt en waar de luchtvochtigheid en temperatuur hoog is? Dan raden we aan om voor Calathea te kiezen, aangezien deze plant houdt van warme, vochtige en relatief donkere omstandigheden. Let wel: Calathea is een relatief moeilijk te verzorgen kamerplant en daarom het meest geschikt voor mensen met groene vingers! 

Planten badkamer zonder raam 

Heb je helemaal geen daglicht in je badkamer doordat je een badkamer hebt zonder raam? Dan is de kans zeer klein dat een plant het overleeft en kun je beter andere ruimtes in huis vergroenen, zoals je slaapkamer, eetkamer of zithoek.

Meer groene inspiratie 

De smaak te pakken met het vergroenen van je interieur? Ontdek dan ook eens deze 10 kamerplanten met een bijzondere uitstraling. Ook leuk: ontdek makkelijke hangplanten om je interieur mee te vergroenen vanaf de grond tot het plafond.