Hangplant: de perfecte sfeermaker
Of je ze nu neerzet op een kast, hangt aan het plafond of ze juist omhoog laat klimmen: klim- en hangplanten zijn van alle richtingen thuis. Dankzij hun veelzijdige karakter zorgen ze voor een sfeervolle, groene vibe in huis. Maar welke hangplanten voor binnen zijn mooi en makkelijk te verzorgen? Welke hangplanten kunnen op een plek met weinig licht staan en welke hangplanten hebben veel licht nodig? En wat zijn leuke en originele manieren om een hangplant op te hangen? Lees verder en laat je inspireren!
10 makkelijke hangplanten voor binnen
Met keuze uit zoveel hang- en klimplanten kan de zoektocht naar een hangplant voor binnen lastig zijn. Daarom tippen we 10 populaire hangplanten voor binnen die niet alleen mooi zijn, maar ook makkelijk te verzorgen:
1. Philodendron Scandens
Op zoek naar een makkelijke hangplant die weinig eisen stelt? Dan is Philodendron Scandens jouw match. Deze plant staat het liefst op een plek in de (half)schaduw en heeft water nodig wanneer de potgrond begint uit te drogen. In de herfst en winter mag Philodendron Scandens zelfs enkele dagen droog zijn voordat je hem opnieuw water geeft.
2. Drakenklimop (Epipremnum Aureum)
Nog zo’n makkelijk te verzorgen hangplant is Drakenklimop, ook wel Epipremnum Aureum. Deze plant gedijt het beste op een plek in de (half)schaduw en vindt het fijn dat de potgrond altijd licht vochtig blijft. Het is een zeer snelle groeier, dus in no-time voorziet Epipremnum Aureum jouw interieur van groen. Wordt hij te groot? Dan kun je Drakenklimop gewoon terugknippen (of stekken)!
3. Tradescantia (Vaderplant)
Een andere, snelgroeiende en makkelijke hangplant is Tradescantia, ofwel Vaderplant. Geef deze hangplant een plek met veel licht (geen direct zonlicht) en hij zal je trakteren op prachtige, vaak roze met groene bladeren. Leuk weetje: Tradescantia wordt ook wel ‘inch plant’ genoemd, omdat hij een inch (2.5 centimeter) per dag kan groeien!
4. Rhipsalis
Rhipsalis wordt ook wel Koraalcactus genoemd. Het is een vetplant, waardoor de plant weinig water nodig heeft. Zorg ervoor dat de grond opdroogt voordat je Rhipsalis opnieuw water geeft. ‘s Winters kan de plant zelfs weken zonder water. Geef Rhipsalis bij voorkeur een plek in de halfschaduw. Een lichte plek kan ook, dan zal de hangplant sneller groeien en heeft hij iets meer water nodig.
5. Lipstickplant
Lipstickplant kenmerkt zich door gekrulde groene bladeren en bijzondere, felrode bloemen (in de vorm van lippenstift), die in de lente en zomer aan de plant groeien. Zet Lipstickplant op een zeer lichte plek, zonder direct zonlicht. Houd de grond in het groeiseizoen (lente/zomer) licht vochtig. In de winter mag de grond opdrogen tussen de gietbeurten.
6. Ceropegia Woodii
Nog zo’n hangplant met een bijzondere uitstraling is de Ceropegia Woodii, ook wel ‘String of Hearts’ of Chinees lantaarnplantje genoemd. Deze plant heeft hartvormige bladeren met bloemen die lijken op lantaantjes. Ceropegia Woodii is een vetplant, waardoor de plant weinig water nodig heeft (zelfs ‘s zomers is een klein scheutje per week voldoende). Deze hangplant gedijt het beste op een plek in de halfschaduw.
7. Zaagcactus
Over bijzondere vormen gesproken: Zaagcactus heeft frisgroene, zigzag-vormige blaadjes. Het is een cactus zonder stekels die niet veel water nodig heeft, maar wel meer dan een ‘gewone’ cactus. Laat de potgrond opdrogen voordat je de plant opnieuw water geeft. Zaagcactus gedijt het beste op een plek in de halfschaduw.
8. Peperomia Rotundifolia
Peperomia Rotundifolia, ook wel Zwanenkruid of Krokodillentranen genoemd, straalt het hardst op een lichte plek, zonder direct zonlicht. Zorg ervoor dat de potgrond niet uitdroogt, dan gedijt de plant het best en geniet je maximaal van de ronde, heldergroene blaadjes van deze hangplant.
9. Monstera Monkey Leaf
Op zoek naar een hangplant met jungle gevoel? Dan is Monstera Monkey Leaf, ook wel Monstera Monkey Mask, jouw match. Deze Monstera heeft opvallende gaten in de bladeren en is makkelijk te verzorgen. Zolang de grond niet uitgedroogd is, hoef je geen water te geven. Lichte plek of een plek in de schaduw: dat maakt deze blikvanger niet veel uit. Vermijd een plek in direct zonlicht.
10. Medinilla
Op zoek naar een kleurrijke eyecatcher? Ontdek de tropische Medinilla. Deze plant is geen hangplant pur sang, maar heeft lange, hangende bloemen, waardoor de plant perfect als hangplant ingezet kan worden. Hang de plant op een zeer lichte plek, maar niet in de felle zon. De grond mag lichtjes opdrogen tussen gietbeurten door.
Hangplant voor binnen verzorgen? zo doe je dat!
Hangplanten vereisen vrijwel dezelfde verzorging als andere kamerplanten, maar er zijn wel een aantal zaken waar je bij hangplanten extra op kunt letten. Bekijk deze basisregels en tips voor de verzorging van kamerplanten, en lees de onderstaande tips:
- Kies de juiste plek. Hangplanten als Scindapsus en Philodendron zijn geschikt voor plekken met minder licht en kunnen op een vrij donkere plek staan, maar een hangplant als Tradescantia heeft meer licht nodig.
- Hang je hangplanten niet te hoog: dat maakt het lastig om ze water te geven en kan er ook voor zorgen dat ze te weinig daglicht krijgen.
- Haal hangplanten af en toe van de hanger af, om de vochtigheid van de grond en de pot te controleren. Je kunt een plant ook bij elke gietbeurt van de hanger of het object halen en laten uitlekken voordat je ‘m terugzet.
- Doorgaans geldt: hoe lichter een hangplant staat, hoe sneller de plant groeit en hoe vaker de plant water nodig heeft.
- Stop eventueel wat hydrokorrels onder in de pot. Die vangen een eventueel overschot aan water op en voorkomen wortelrot.
- Geef hangplanten, net als andere kamerplanten, voeding in het groeiseizoen (doorgaans tussen maart en oktober).
- Denk na over hoe je planten gaat ondersteunen bij hun groei. De meeste hangplanten zijn ook klimplanten. Kunnen ze eventueel ergens tegenaan klimmen? Moet je ze begeleiden met kabelclips, zoals wij hier deden met Philodendron?
- Als je hangplant te groot wordt, kun je de stengels afknippen (waarna de plant opnieuw zal uitlopen), of op een gewenste manier begeleiden.
-
Indien gewenst kun je een hangplant, net als andere kamerplanten, stekken. Zo doe je dat.
Hangplanten stylen en combineren? Bekijk deze tips!
- Heb je meerdere hangplanten in huis? Varieer dan met hoogtes en style de planten op verschillende manieren, bijvoorbeeld op de kast in een bijzondere pot, aan een haakje in een macramé hanger, aan een hangend (keuken)rek, of aan een touw aan een (houten) balk.
- Maak blikvangers van je hangplanten. Dat kan op verschillende manieren! Één prachtige hangplant op een zichtbare plek maakt van je plant een ware eyecatcher, maar ook een aantal verschillende hangplanten naast elkaar trekken de aandacht.
- Denk niet alleen aan de plant(en), maar ook aan de pot(ten)! Kies voor een pot die past bij je interieur, of juist een mooi contrast vormt. Verschillende potten met elkaar combineren geeft een speels effect.
- Beperk hangend groen niet alleen tot je woonkamer. Ook ruimtes als de keuken, badkamer, slaapkamer en thuiskantoor knappen op van hang- en klimplanten!
-
(Nog) geen hangplant in huis? Geen probleem! Niet elke plant die je in een hangend object zet, hoeft een hangplant te zijn. Je kunt ook een mooi effect bereiken met een staande plant. Wat dacht je bijvoorbeeld van een maranta in een kistje, zoals op onderstaande foto?
Styling hangplant: 5 ideeën
Inspiratie nodig voor het stylen van je hangplant? Bekijk de onderstaande 5 ideeën en laat je inspireren door hangend groen.
Hangplant idee 1: groene oase van rust
Een zithoek creëren waar de rust vanaf spat? Combineer klim- en hangplanten op gevoel en stuur ze van het kastje naar de muur. Voor een extra groen effect combineer je de hangplanten met staande planten in potten op de grond. In dit voorbeeld gebruikten we de hangplanten Philodendron Scandens (links) en Rhipsalis (rechts). Op de grond zie je v.l.n.r.: Philodendron, Monstera, Dieffenbachia en Phlebodium (blauwvaren).
Hangplant idee 2: kleurrijk en verrassend
Mag het speels en kleurrijk? Laat je dan inspireren door het onderstaande voorbeeld met de vrolijke Medinilla in een macramé hangpot. Vind je het idee van een bloeiende Medinilla in hangpot leuk, maar is jouw interieurstijl wat minder uitbundig? Kies dan voor macramé en plantenpotten in neutrale kleuren.
Hangplant idee 3: groene achtergrond voor video calls
Werk je regelmatig vanuit huis, en heb je daardoor te maken met video calls? Je kunt natuurlijk een groene achtergrond instellen, maar het is veel leuker (en gezonder!) om er zelf een te maken. En wist je dat planten ook wonderen doen voor je productiviteit? Kortom, zo'n leuk DIY-project is perfect voor een druilerige herfstdag. Bekijk in deze plantenmuur-DIY hoe je zo'n groene muur zelf maakt. Wij gebruikten hier de hangplanten Rhipsalis, Scindapsus, Hedera en Tillandsia usneoides.
Hangplant idee 4: 4 op een rij
Geef je hangplant groen gezelschap! Combineer planten met verschillende vormen en kleuren en zet ze in verschillende potten, zodat de groene vrienden elkaar mooi aanvullen. Geef ze een fijne hangplek, zoals een vensterbank, kast of boekenplank en voilà: groene gezelligheid ten top! In dit voorbeeld gebruikten we Ficus Pumila, drakenklimop, Hedera en begonia klimop.
Hangplant idee 4: hangrek in keuken
Buiten koken, buiten eten... Houd jij ook zo van dat ontspannen buitenleven? Haal dat gevoel dan naar binnen! Plaats een aantal hangplanten op een hangrek in de keuken. Dit ziet er niet alleen mooi uit, het bevordert ook een ontspannen kooksessie. Ook handig: met zo'n plantenrek heb je gelijk een goede plek om je verse kruiden neer te zetten. En als je dan toch bezig bent, vergroen dan ook de rest van je eethoek!
Hangplanten ophangen: zo doe je dat
Een hangplant neerzetten op een kast, kruk of ander vaststaand object is natuurlijk zo gedaan. Geef je jouw hangplant liever een plek op grotere hoogte? Dan heb je verschillende opties. Je kunt een haakje vastmaken aan het plafond, je hangplant aan een (gordijn)rails hangen of aan een houten balk.
Hangplant ophangen zonder boren
Wil je liever niet in het plafond boren? Dan zijn er gelukkig veel andere manieren om je hangplant op te hangen, bijvoorbeeld aan een bestaande gordijnrails, aan een wandrek, aan een (houten) balk of aan een kapstok.
Hangplant ophangen met boren
Is boren in het plafond geen probleem? Dan heb je meer mogelijkheden voor het stylen van je hangplant. Hang ‘m bijvoorbeeld in een plantenhanger aan een haakje in het plafond, geef ‘m een plekje op een rek dat aan het plafond hangt, of hang ‘m bijvoorbeeld aan een houten tak die je met touw of een ketting aan het plafond bevestigt.
Hulp nodig bij het ophangen van je hangplant? Bij een bouwmarkt kunnen ze je adviseren wat bij jouw plafond mogelijk is, wat je nodig hebt om je hangplant op te hangen en welke stappen je precies moet doorlopen voor een sterk staaltje hangwerk.
Hang in there! Meer inspiratie voor planten op hoogte
Geïnspireerd geraakt? Ontdek dan meer informatie over planten op hoogte. Bekijk de masterclass van Plant Designer Alexis Tricoire, die gespecialiseerd is in planten op hoogte. Hij geeft meer plantentips en laat voorbeelden zien van zijn projecten. Ook leuk: laat je inspireren door de kracht van philodendron, die zorgt voor groen vanaf de grond tot het plafond.