Wat betekent het als een plant giftig is?
Niet alle kamerplanten zijn even geschikt als je huisdieren (of jonge kinderen) hebt. Sommige planten kunnen giftig zijn en bij inname of aanraking gezondheidsproblemen veroorzaken. Vaak zijn niet alle delen van een plant giftig, maar bijvoorbeeld alleen de vruchten of het sap van de plant. Maar wat betekent giftig eigenlijk?
Als een plant als giftig wordt beschouwd, betekent het vaak niet dat inname levensbedreigend is. Giftige planten kunnen stoffen bevatten die milde of ernstige symptomen veroorzaken, afhankelijk van de hoeveelheid die is ingenomen en het type plant. Voorkomen is beter dan genezen, en daarom worden planten die milde symptomen geven toch als giftig beschouwd. Zo wordt lichamelijk ongemak bij huisdieren zoveel mogelijk voorkomen. Ook planten die (milde) huidirritatie geven, worden als giftig beschouwd.
Wat merk je na inname van een giftige kamerplant?
Veelvoorkomende symptomen na inname van een (mild) giftige plant zijn braken, diarree en irritatie van mond en maag. Gelukkig vinden huisdieren (en kinderen) de smaak van giftige planten vaak niet lekker, wat het risico op inname verkleint, maar je neemt natuurlijk liever het zekere voor het onzekere.
Wat merk je na intensief huidcontact met een giftige kamerplant?
Na (intensief) huidcontact met een giftige plant kunnen verschillende symptomen optreden, afhankelijk van de plantensoort en gevoeligheid van het dier of de persoon. Huidirritaties als roodheid, jeuk en een opgezwollen huid komen vaak voor. Ook pijn of een branderig gevoel kan opspelen, vooral als de plant irriterende stoffen of sappen bevat. In sommige gevallen kunnen blaren op de huid ontstaan, vooral bij planten die een irriterend sap of olie bevatten.
Hoe weet je of een plant giftig is voor huisdieren en mensen?
Of een kamerplant giftig is voor huisdieren en mensen, kun je niet aan de plant zien. Er zijn geen algemene uiterlijke kenmerken voor giftige planten. Als je de naam van de plant weet, kun je de giftigheid ervan online opzoeken. Ook kan op het plantenlabel, het etiket of de plantenhoes vermeld staan of een plant giftig is of niet.
Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Bewaar dan de naam het etiket van de plant na aankoop, zodat je altijd kunt terugzoeken hoe de plant precies heet en of deze giftig is.
Giftige kamerplanten voor huisdieren*
Voorbeelden van kamerplanten die giftig zijn voor huisdieren zoals honden en katten zijn:
- Alocasia
- Dieffenbachia
- Lepelplant
- Stippenbegonia
- Aronskelk
- Monstera
- Drakenklimop
- Schefflera
- Ficus
- Lelie
- Zamioculcas
- Sansevieria
- Euphorbia
- Yucca
- Philodendron
- Dracaena
- Caladium
Niet-giftige kamerplanten voor huisdieren*
Voorbeelden van kamerplanten die niet giftig zijn voor huisdieren zoals honden en katten zijn:
- Beaucarnea
- Bromelia
- Calathea
- Graslelie
- Bananenplant
- Pannenkoekplant
- Grassen
- Bamboepalm
- Goudpalm
- Kentiapalm
- Hertshoorn
- Zaagcactus
- Krulvaren
- Polyscias
Extra tips voor planten in combinatie met huisdieren (en kinderen)
Dat een kamerplant niet giftig is, betekent niet direct dat de plant eetbaar, dier- en kindvriendelijk is. Er kan ook ongemak of gevaar optreden door andere factoren, namelijk:
- Planten met scherpe stekels, zoals cactussen, kunnen voor verwondingen zorgen. Dit geldt ook voor planten die bladeren hebben met scherpe randen of punten. Deze planten haal je liever niet in huis als er huisdieren en kinderen wonen.
- Planten(potten) kunnen omvallen doordat een huisdier of kind er tegenaan stoot. Check altijd of je kamerplanten stevig genoeg staan en zet ze eventueel buiten bereik van viervoeters en (kruipende) kinderen.
- Leer kinderen dat ze niet van planten mogen eten en dat ze planten liever niet te veel aanraken.
- Overmatige inname is nooit goed, van welke plant dan ook. Heeft je huisdier of kind veel gegeten van een niet giftige plant, dan kan dit leiden tot reacties als braken en diarree. Raadpleeg een (dieren)arts ter controle.
Planten waar katten van houden**
Kat in ‘t bakkie als je deze kamerplanten in huis haalt!
- Kattenkruid: Kattenkruid, ook bekend als Nepeta en Catnip, is misschien wel de populairste kamerplant onder katten. Deze kruidachtige plant bevat nepetalacton, een mild hallucinerende stof die katten in een euforische stemming brengt. De meeste katten worden speels en actief als ze in contact komen met kattenkruid. Dit kan ervoor zorgen dat ze meer bewegen, wat goed is voor hun gezondheid. Wees gerust: het kruid heeft tegelijkertijd een kalmerende werking, wat helpt te ontspannen na al die beweging.
- Graslelie: Graslelie, ook wel Chlorophytum, is favoriet onder katten vanwege de lange, smalle bladeren. Katten vinden het heerlijk om eraan te knabbelen en het bevordert de spijsvertering. Bovendien kan het kauwen op graslelie helpen bij het reinigen van de tanden.
- Kattengras: katten zijn dol op grassen. Kattengras is geen specifieke plant, maar verwijst eigenlijk naar verschillende soorten gras, zoals tarwegras of gerstegras, die speciaal voor katten zijn gekweekt. Katten vinden het heerlijk om op de zachte, groene sprieten te kauwen (het is een natuurlijk instinct!) en het helpt hen bij de spijsvertering. Ook wordt aangenomen dat katten graag kattengras eten om foliumzuur binnen te krijgen. Heeft je kast last van haarballen? Ook dan is kauwen op kattengras een goed idee!
- Parapluplant: katten zijn dol op de Parapluplant vanwege de grassige textuur en beweeglijke, speelse stelen, die hun speel- en jachtinstinct stimuleren. Hoewel de plant geen specifieke geurstoffen bevat zoals kattenkruid, biedt Parapluplant toch sensorische prikkels. De parapluplant is niet giftig en veilig om op te kauwen. Af en toe een blaadje eten kan de spijsvertering van een kat zelfs bevorderen.
- Valeriaan: katten die stress ervaren kunnen baat hebben bij valeriaan. De geur van deze plant heeft een kalmerende werking, maar ook inwendig gebruik (inname) kan rustgevend werken. Valeriaan kan er ook voor zorgen dat je kat speelser wordt en is dus ook voor zeer luie katten geschikt.
Planten waar honden van houden**
Er zijn natuurlijk kamerplanten waar geen hond op afkomt, maar we durven te wedden dat deze kamerplanten favoriet zijn bij jouw trouwe viervoeter!
- Kamille: honden kunnen worden aangetrokken tot de geur van kamille en het kan een kalmerend effect op ze hebben. Kamille heeft bovendien ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verlichten van maagklachten en angsten.
- Peterselie: honden houden van de geur en de smaak van peterselie. Het kruid kan zelfs dienen als natuurlijke ademverfrisser. Peterselie is rijk aan vitamines en mineralen en kan de spijsvertering van honden bevorderen.
- Grassen: het knabbelen op gras is natuurlijk gedrag van honden. Ze kunnen grassen als tarwegras en gerstegras eten omdat ze het lekker vinden, maar het bevordert ook de spijsvertering, kan de maag kalmeren en helpt de tanden te reinigen.
Meer groene inspiratie
Met de bovenstaande informatie en tips zorg jij er vast voor dat jouw harige en groene vrienden in harmonie samenleven. Benieuwd naar meer inspiratie voor een groener interieur? Check dan ook eens deze 10 toffe hangplanten (daar kunnen je huisdieren niet makkelijk bij!) en ontdek de basisregels en tips voor de verzorging van je kamerplanten, zodat je zo lang mogelijk van je groene vrienden geniet!
*Disclaimer: deze lijsten zijn niet compleet en geven slechts een beeld van veel voorkomende giftige en niet giftige kamerplanten voor huisdieren en/of mensen. Indien een plant niet op de lijsten voorkomt wil dit niet zeggen dat deze niet giftig kan zijn.
**Belangrijk: hoewel veel planten en grassen veilig zijn om te eten, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je huisdier niet in contact komt met pesticiden of herbiciden. Bovendien geldt hier het motto ‘geniet met mate’. Te veel van grassen of planten eten kan leiden tot spijsverteringsproblemen.