Companion Planting: hoe doe je dat?
Om ervoor te zorgen dat planten elkaar versterken, is het noodzakelijk dat je planten bij elkaar zet die dezelfde groeiomstandigheden nodig hebben (zonlicht, luchtvochtigheid en water). Daarnaast geldt dat tegenpolen in elkaars voordeel werken. Zo geven grote planten schaduw aan zongevoelige mini’s en zijn planten met diep groeiende wortels de perfecte buren voor planten met korte wortels. En is een plant gevoelig voor een schimmel? Vergezel ‘m dan van een plant die deze schimmel afweert.
Het oog wil natuurlijk ook wat, en daarom hebben we vier combinaties gemaakt met tuinplanten in pot. Ze tillen niet alleen elkaar, maar ook jouw buitenruimte naar een hoger niveau!
Plant combinatie 1: indian summer
Een combinatie waar de warme gloed vanaf straalt, als een zonsondergang op zonnige herfstdag. Dwergmispel, hemelse bamboe, druifheide en rotsheide (zie onderstaande foto 1). Deze groenblijvende planten staan het liefst op een plek uit de wind, in de halfschaduw of zon. Ze houden van zurige grond en kunnen tegen een vochtige grond, maar niet tegen langdurig natte voeten. De grond moet daarom genoeg waterdoorlatend zijn.
Plant combinatie 2: oase van rust
Kun jij wel wat rust en licht gebruiken in je tuin of op je balkon? Kies dan voor grijsgroene en witte planten die je helpen ontspannen. Plant ze in een witte pot voor een extra kalmerend effect. In ons voorbeeld gebruikten we struikheide, kruiskruid en Brachyglottis (zie onderstaande foto 2). Deze planten staan graag op een zonnige, lichte plek en gedijen het beste bij voldoende frisse lucht. Zorg er daarom voor dat de wind eromheen kan waaien.
Plant combinatie 3: zwoele zomerdag
Creëer het gevoel van een zwoele zomerdag, door te werken met planten die warmte uitstralen. In ons voorbeeld gebruikten we purperklokje, Japans bloedgras, geitenbaard en schoenlappersplant (zie onderstaande foto 3). Deze planten gedijen het beste op een plek in de halfschaduw en houden van humusrijke, licht vochtige en waterdoorlatende grond.
Plant combinatie 4: Wuivende pluimen
Ga even zitten. Adem in, adem uit. Ervaar de rust en hoor hoe de wind langs de pluimen waait. In ons voorbeeld (zie onderstaande foto 4) gebruikten we pampasgras, pluimhortensia en hoornviooltje. Deze winterharde planten gedijen het beste in de halfschaduw of zon en op een lichtvochtige plek met goede afwatering.
Meer inspiratie
Geïnspireerd geraakt? Bekijk dan ook eens ons artikel over companion planting met tuinkruiden, of ga eens aan de slag met een (eetbare) pluktuin waar je direct de vruchten van plukt. En vergeet ons niet te volgen via Instagram, Facebook en Pinterest!