Camelia

Van soorten tot verzorging, snoei en bloei: ontdek alles over Camelia!

Camelia (officieel Camellia) mag dan een tropische uitstraling hebben, de plant is een winterbloeier. Camelia geniet van de halfschaduw en beloont jouw goede zorgen met schitterende, roosachtige bloemen. Van soorten tot verzorging, bloei en snoei: lees verder en ontdek in deze complete gids alles over Camelia! 

Camelia: kenmerken en bloei

Camelia, ook wel Japanse roos of winterroos genoemd, is een groenblijvende struik (sierheester) of kleine boom, die te herkennen is aan de glanzende, lange bladeren en grote, bolvormige bloemen. De bloemen van Camelia stralen in het wit, roze of rood, lijken op rozen en geven de plant een sprookjesachtige uitstraling. De meeste Camelia's bloeien van februari tot mei. Er zijn ook winterharde herfstbloeiers die stralen van september tot januari. 

Camelia maakt deel uit van de theeplanten (Theaceae), waartoe ook planten als Gordonia en Stewartia behoren. Camelia (de struik) bloeit smal en opgaand en wordt dus minder breed dan hoog. Camelia kan tot 20 meter hoog worden. Camelia is geschikt als tuinplant, maar straalt net zo hard (op een stam) in een pot op het balkon. Het is de perfecte plant om je tuin of balkon van kleur te voorzien tijdens grauwe wintermaanden! 

camelia wit | japanse roos wit

soorten camelia

Er zijn veel verschillende variëteiten van Camelia, maar dit zijn de hoofdsoorten van Camelia (oftewel Camellia):

  • Camelia japonica: dit is de meest bekende en voorkomende soort. Camelia Japonica bloeit van februari tot mei. Deze soort heeft veel cultivars en de bloemen kunnen verschillende kleuren hebben, variërend van rood tot roze, wit en meerkleurig. 
  • Camelia sasanqua: deze soort bloeit van september tot december met witte of roze bloemen. Deze bloemen zijn kleiner en eenvoudiger dan die van Camelia japonica.  
  • Camelia reticulata: deze soort bloeit van februari tot mei met zeer grote, felgekleurde bloemen (vaak groter dan die van de andere soorten). De bloemen zijn meestal roze of rood van kleur en hebben een elegante, golvende vorm.
  • Camelia sinensis: deze soort, ook wel theeroos genoemd, bloeit in de late herfst met witte, kleine bloemen. De bladeren en knoppen van deze soort worden gebruikt om thee van te maken. Daarnaast wordt deze plant gebruikt vanwege de sierwaarde, hoewel de struik minder populair is als sierheester dan de andere soorten. 

camelia op stam

Camelia's op stam zijn zeer geschikt voor terrassen en balkons. In principe kan bijna elke soort Camelia worden opgekweekt tot Camelia op stam, maar over het algemeen geldt dat dit het vaakst wordt gedaan bij Camelia japonica en Camelia sasanqua. Het kweken van Camelia op stam is niet moeilijk: je kunt de de centrale stengel als stam omhoog leiden en ondersteunen. Snoei de zijtakken regelmatig weg om een nette kroon te maken. Na verloop van tijd ontstaat een bolvormige plant met prachtige bloemen en bladeren. 

camelia op stam | camellia | japanse roos op stam

is camelia winterhard?

Camelia, zeker Camelia japonica, is vrij winterhard, maar lange periodes met zeer strenge vorst kunnen de plant beschadigen. Vooral jonge planten of planten in potten moeten bij strenge vorst goed beschermd worden, omdat de wortels van deze planten minder goed beschermd zijn. Zo bescherm je jouw Camelia (in pot) bij strenge vorst:

  • Zet Camelia op een beschutte plek, uit de koude wind. Zet de pot bijvoorbeeld tegen een muur, onder een overkapping of in een hoek. 
  • Breng een laag mulch (organisch materiaal zoals bladeren, compost of stro) aan rond de basis van de plant om de wortels te beschermen. 
  • Zet de pot op een isolerende ondergrond en wikkel de pot in met isolerend materiaal. 
  • Bij zeer strenge vorst kun je de plant afdekken met vliesdoek of een speciale winterhoes. Zorg ervoor dat de hoes niet te strak zit, zodat lucht kan circuleren. 

camelia planten: standplaats en tips

Van plan om Camelia te planten in je tuin of in een pot op je balkon? Lees hier alles over het planten van tuinplanten en bekijk de onderstaande tips voor de standplaats van Camelia. 

  • Camelia gedijt het beste op een plek in de halfschaduw. Ze houden van ochtendzon, maar moeten worden beschermd tegen de felle middagzon. 
  • Geef de plant bij voorkeur een beschutte plek, uit de koude noordoosten wind. Dit helpt uitdroging van de bladeren en vorstschade te voorkomen. 
  • Camelia houdt van lichtzure grond, het liefst humusrijk.
  • Kalkrijke grond is ongeschikt, dit belemmert de opname van voedingsstoffen. 
camelia boom met roze bloemen | camelia in bloei

verzorging camelia

Camelia geplant? Dan wil je natuurlijk maximaal van de prachtige bladeren en bloemen genieten. Bekijk de onderstaande tips voor de verzorging van Camelia. 

  • Geef Camelia in het voorjaar en in de zomer een laag zure compost of bladmulch rond de voet van de plant, om de zuurgraad op peil te houden. Gebruik eventueel camelia-compost die geschikt is voor zuurminnende planten. 
  • De Camelia groeit langzaam, zo’n 15-20 centimeter per jaar. Snoei na de bloei alleen wat uitstekende takken en laat de plant verder met rust.
  • Camelia's houden van een gelijkmatig vochtige grond. Vooral in het voorjaar en in de zomer is het belangrijk om Camelia regelmatig water te geven. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar ook zeker niet te nat wordt, want drassige grond kan wortelrot veroorzaken.
  • Ook in de herfst en winter heeft Camelia water nodig, vooral als de winter mild is en er weinig regen valt. Geef water als de grond droog is, maar zorg ervoor dat water goed kan weglopen, zodat er geen laagje water blijft staan en wortels kunnen bevriezen. 
  • Gebruik bij voorkeur regenwater voor het bewateren van Camelia, want leidingwater bevat kalk, wat de zuurgraad negatief beïnvloedt. 
  • Help de Camelia meer vocht vast te houden door een laag mulch (organisch materiaal als houtsnippers, bladeren etc.) rondom de voet van de plant te leggen. 

camelia snoeien: wanneer en hoe?

Camelia's hebben weinig snoei nodig. Als je toch wilt snoeien (om de plant in vorm te houden), doe dit dan direct na de bloei in het voorjaar. Verwijder bovendien dode, beschadigde of zwakke takken om de plant in optimale conditie te houden. Verder kunnen uitgebloeide bloemen eventueel direct na de bloei weggehaald worden. Dit helpt de plant energie te sparen en bevordert de vorming van nieuwe bloemknoppen. 

camelia bloemen geel hart

symbolische betekenis van camelia

Vooral in Japan en China heeft Camelia veel symbolische en culturele waarde. Zo staat Camelia in China symbool voor geluk, met name tijdens het Chinese Nieuwjaar. In Japan staat de bloem symbool voor pracht, elegantie en discretie. In Europa worden verschillende symbolische betekenissen toegekend aan Camelia. Zo staat de plant symbool voor toewijding en liefde die niet vergaat. Deze symboliek heeft Camelia te danken aan de glanzende, groenblijvende bladeren het hele jaar door. Ook wordt Camelia gezien als symbool voor elegantie en eeuwig leven. Dit omdat de plant zijn schoonheid niet verliest en bloeit wanneer veel andere planten in rust zijn. 

Herkomst van camelia

De camelia is oorspronkelijk afkomstig uit Oost-Azië, met name uit gebieden die tegenwoordig China, Japan, Korea en Viëtnam omvatten. Dit geldt voornamelijk voor Camelia japonica. Camelia sinensis (theeplant) komt voornamelijk uit zuidwest China en Noord-India. Daar groeit Camelia meestal in bossen en aan de voet van bergen, waar ze profiteren van de vochtige, zure grond en beschutting van hogere bomen.

waar komt de naam camelia vandaan?

De Camelia dankt zijn naam aan de botanicus Georg Kamel (1661-1706). Kamel was werkzaam in de Filipijnen en hield zich bezig met het beschrijven van planten in die regio. Hoewel Kamel zelf geen Camelia's ontdekte of beschreef, eerde de Zweedse botanicus Carl Linnaeus hem door in 1753 het geslacht Camellia (oftewel Camelia) naar hem te vernoemen. Linnaeus koos de naam in lijn met zijn gewoonte om geslachten te vernoemen naar mensen die een belangrijke rol hadden gespeeld in de botanische wetenschap of die op een andere manier een waardevolle bijdrage hadden geleverd.

camelia roze | bloem camellia | roze japanse roos