Zonnedauw (de wetenschappelijke naam is Drosera) is een plant met een hoog 'Midsomer Murders' gehalte. Zo op het eerste gezicht de bedauwde onschuld zelve, maar wee het insect dat zich in de val laat lokken. Die legt eerst het loodje in een plakkerig goedje en wordt vervolgens ook nog eens gewurgd. Zonnedauw is overigens volstrekt ongevaarlijk voor mensen: hij bijt niet en is alleen maar mooi, op een roodbruine, flonkerende manier.
Kleuren en vormen
Zonnedauw groeit in een kleurige rozet en lokt, vangt en verteert insecten met een glinsterende, kleverige substantie aan de tentakels van zijn kleefval. Insecten vinden deze druppels onweerstaanbaar, maar als ze ermee in aanraking komen, blijven ze eraan plakken. Is de prooi eenmaal gevangen, dan rolt het blad zich langzaam om de prooi om 'm te verteren. In het wild leveren insecten zo de voedingsstoffen die vrijwel afwezig zijn in de moerasachtige gebieden waar de planten leven. De bloemen van zonnedauw zijn wit en veel groter dan de plant zelf. Ze bloeien slechts één dag en staan dan zo'n vier uur open. Ook zonder bloem is zonnedauw een buitengewoon fotogeniek geval met een hoog Instagramgehalte.
Symboliek
Zonnedauw heeft 'verrassing' als symbolische betekenis, omdat niets is wat het lijkt. De dauw is lijm, het open blad is een val en de uitstraling van de plant is heel lieflijk, terwijl insecten toch geen schijn van kans hebben. Het is allemaal héél 'Alice in Wonderland', vol gezichtsbedrog en verrassingen.
Herkomst
Zonnedauw is een geslacht van vleesetende planten in de zonnedauwfamilie die ongeveer 200 soorten telt. De wetenschappelijke naam Drosera is afgeleid van het oud-Griekse 'drosos' (dauw) en slaat op de glinsterende druppeltjes op de tentakels. Zonnedauw groeit overal, behalve op Antarctica.