#1 Kinderdagverblijf Fuji in Japan
Toen het Japanse Fuji kinderdagverblijf in 2007 gebouwd werd, waren de kinderen uit de buurt al dol op de Zelkova Serrata boom (een Aziatische iepensoort). De boom mocht daarom uiteraard niet wijken voor de bouw van het verblijf en waarom zou ‘ie ook. Er werd een constructie van glas, staal en hout omheen gebouwd zodat de kinderen juist dichterbij de boom konden spelen. De kinderen vinden het fantastisch!
#2 25 VERDE in Italië
De Italiaanse architect Luciano Pia verwerkte meer dan 150 bomen in zijn milieuvriendelijke appartementencomplex ‘25 Verde’. De bomen absorberen schadelijke stoffen van passerende auto’s en creëren zelfs een eigen microklimaat, waardoor de appartementen koeler worden in de zomer en warmer in de winter. Helaas zijn er geen appartementen meer vrij, maar wat een plaatje om naar te kijken.
#3 SelgasCano Co-working Space in Lissabon, Portugal
‘Second Home Lisboa’ is de tweede flexwerkplek die architecten José Selgas en Lucía Cano hebben ontworpen in opdracht van Second Home. Het kantoor heeft een oppervlakte van 1115 m² en er staan zo’n 1.000 potplanten (!) over de ruimte verdeeld. Ze dienen als luchtreinigers, als ontspanningsfactor, zijn fijn om naar te kijken en dienen ook nog als natuurlijke grens tussen de vele bureaus. Het Second Home kantoorpand in Madrid is trouwens ook schitterend.
#4 Tahíche & César Manrique Foundation in Lanzarote, Spanje
Kunstenaar César Manrique wist wel waar hij ging wonen toen hij, na een tijdje in New York gewoond te hebben, weer settelde op één van de mooiste plekjes van Lanzarote. Wat hij niet wist, was dat er een museum van zijn woonhuis gemaakt zou worden. Het complex beslaat inmiddels 1800 m², plus 1200 m² balkons en tuinen en het is gebouwd op vijf grote natuurlijke vulkanische bubbels.
Dit is natuurlijk maar een greep uit de vele plekken waar architectuur en natuur in elkaar overvloeien. Heb jij er één ontdekt waar je blij van wordt? Deel jouw geluk in foto of video met #mooiwatplantendoen.