Kleuren en vormen
Grote bloemen, kleine bloemen, paars, zwart, oranje, blauw mét geel én wit, geurend of juist niet, met een olijk oogje of met strepen, er is altijd een (winter)viooltje (officieel: Viola) van je gading te vinden. Winterviooltjes geven kleur aan je wintertuin en houden het heel lang vol. Tegen de tijd dat ze uit hun krachten zijn gegroeid, zijn de eerste voorjaarsviolen al in zicht. Dat maakt van viooltjes een ideale tuingenoot: veel bloemen, veel fleur, weinig werk.
Herkomst
Er bestaan meer dan 500 soorten die vooral voorkomen op het noordelijk halfrond in gematigde streken, vaak op vochtige plekken met wat schaduw, al ziet viooltje ook kans om te groeien tussen tegels: het is een echte doorzetter. Het viooltje heeft zijn eigen familie en vormt de grootste groep binnen de Violaceae. Het moderne viooltje stamt af van twee heel oude soorten, de Quatre Saisons en het Russische viooltje.
Symboliek
De viool staat symbool voor nederigheid en bescheidenheid. Het wordt geassocieerd met Christus en is terug te zien op oude afbeeldingen van Christus. Daarnaast heeft het viooltje een symbolische betekenis van liefde tussen twee vrouwen. Deze betekenis komt voort uit gedichten van Sappho. Haar gedichten illustreerden vaak de liefde voor een andere vrouw. De vrouw over wie ze schreef had dan viooltjes vast, of droeg er een bloemenkroon van.
Trivia
-
De oude Grieken en Romeinen kweekten ze al, voor onder andere lotions en Vinum Violatum, viooltjeswijn, een liefdesdrankje.
-
In 'A Midsummer Night's Dream' van Shakespeare wordt 'het sap van de heartsease' (een Engelse bijnaam van het viooltje) op de oogleden van iemand die slaapt gesmeerd. Gevolg is dat diegene smoorverliefd zal worden op de eerste die hij/zij ziet als hij of zij wakker wordt.
-
Speciaal voor consumptie gekweekte viooltjes kun je eten, ze staan prachtig in een salade.
-
In parfums geldt het viooltje als 'de flirterige noot' die komt en gaat.