Vijgenboom

Karakteristieke stam en legendarische bladeren

De blaadjes van dit knoestige type zijn wereldwijd in musea te bewonderen, maar er gaat natuurlijk niets boven een echte vijg, in je tuin of op je balkon.

Vijgenboom (Ficus carica) wordt meestal gewoon vijg genoemd. Het is een fraaie struik met een brede kroon die bestaat uit prachtige grote bladeren met drie of vijf punten. De plant bloeit met kleine bloemen die later peervormige vruchten worden die heerlijk ruiken. Als de vijgen donker worden en zachter aanvoelen, zijn ze rijp en smaken ze het lekkerst. Vijg wordt meestal toegepast als kuipplant die vorstvrij overwintert, maar er zijn ook winterharde rassen die in de volle grond kunnen. Daar kan een vijgenboom onder ideale omstandigheden tot wel 10 meter hoog worden. 

Eerste moestuinplant ooit

Vijg behoort tot de moerbeifamilie en is inheems in westelijk Azië. Het is vermoedelijk de eerste plant die door mensen is gekweekt om de vruchten te kunnen oogsten. In de buurt van Jericho zijn bij archeologische opgravingen vijgensporen gevonden in nederzettingen die ruim 12.000 jaar oud zijn. De plant is zelfbestuivend, verspreidde zich zo in de richting van  het Middellandse Zeegebied en kwam in de 15de eeuw in noordelijk Europa terecht. 

De meeste vijgenrassen gedijen ook prima in iets koelere streken. Je helpt het boompje een handje door het bij een muur op het zuiden te plaatsen: die geeft ook na zonsondergang nog warmte af.

Vijg trivia 

  • In Genesis bedekken Adam en Eva zich met vijgenbladeren als ze hebben gegeten van de 'boom der kennis'. Het vijgenblad is zo symbool van kuisheid geworden en was eeuwenlang erg populair bij kunstenaars die er desgewenst hun 'naakten' zediger mee maakten.

  • Vijg maakt deel uit van de Speciale Zeven, planten die samen een jaar voedsel opleveren. De anderen zijn tarwe, gerst, druif, granaatappel, olijf en dadel.

  • Boeddha kreeg zijn inzichten onder een bodhi-boom, een grote, heilige vijg.