Tuinanjer

Goddelijke tuinbloem

Een tuinplant met een buitengewoon goed lente- en zomergevoel is de Dianthus, beter bekend als de tuinanjer. De vele verschillende kleuren van de tuinanjer laten zich mooi combineren met andere bijpassende kleuren van eenjarige of vaste planten in de tuin. Het is een gemakkelijke plant die de zomer lang doorbloeit. 

Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Kleuren en vormen

Van Dianthus komen in het wild honderden soorten voor. De tuinanjer Dianthus kennen we in een gevarieerd assortiment van verschillende soorten. De meeste voorkomende soort zijn Dianthus caryophyllus (tuinanjer) met grijsgroen blad en de herkenbare anjerbloemen en D. barbatus, beter bekend als duizendschoon. Maar er zijn ook minder soorten: D. armeria (ruige anjer): groenblijvend met lange bloemstelen. D. deltoides (steenanjer): breeduit groeiend met groen blad en bloemen met felle kleuren. Dianthus plumarius (grasanjer): deze anjer is groenblijvend en winterhard en heeft grijsgroen blad. Dianthus gratianopolitanus (rotsanjer): erg sterk, winterhard en ideaal voor de rotstuin. Door veredeling is het assortiment de laatste jaren erg uitgebreid en verbeterd. Een erg bekende nieuwe variëteit is ‘Pink Kisses’ die door zijn bloemtekening lijkt op een afdruk van een zoen met roze lippen.

Herkomst

Dianthus is de Latijnse naam voor anjer. De anjer als snijbloem is wereldwijd bekend maar ook de tuinanjer wordt steeds vaker toegepast. De tuinanjer kent vele cultivars die het in de tuin goed doen mede doordat ze zo gemakkelijk in verzorging zijn wat te herleiden is naar hun herkomstgebied. Tuinanjer is al heel lang onderdeel van cultuur. Vijftig jaar voor het begin van onze jaartelling maakte Plinius al melding van de anjerteelt die door de Romeinen werd bedreven. De anjer werd in de Renaissance als liefdessymbool op verlovingsscènes afgebeeld.

Symboliek

Uit het Grieks vertaald betekend Dianthus ‘bloemen van God’ (‘Dios’ en ‘Anthos’, = ‘God’ en ‘Bloem’). De oude Grieken hadden hierbij Zeus voorogen en waarschijnlijk bedoelden ze de Dianthus caryophyllus, de geurende anjer afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, onder andere de Griekse eilanden. De tweede naam van de meest voorkomende Dianthus is caryophyllus. Deze naam verwijst naar de vorm en kleur van kruidnagels.

Alle artikelen over Tuinanjer