Schaduwplanten kiezen: zo doe je dat
Heb je een (schaduw)tuin, dan wil je daar natuurlijk het liefst jaarrond van genieten. Daarom is het slim om bij de keuze van je schaduwplanten rekening te houden met verschillende bloeitijden en verschillende type planten. Denk bijvoorbeeld aan een mix tussen voorjaars-, zomer-, najaars- en winterbloeiers, wintergroene planten en groenblijvende bodembedekkers.
Skimmia
Van de groenblijvende Skimmia geniet je het hele jaar door op een andere manier! In september komen er veel rode, witte of paarse knoppen (besjes) aan de plant die de hele winter mooi blijven. In april-mei bloeien er heerlijk geurende, wit-roze bloemen aan de plant waar bijen dol op zijn. In de zomer geniet je van het schitterende, leerachtige, groene blad.
Tip: Skimmia houdt niet van natte voeten en staat daarom graag naast bomen, die vocht uit de bodem opnemen. Zet je Skimmia in een pot, zorg dan voor goede afwatering.
Hosta (hartlelie)
Hosta is een populaire schaduwplant die bekendstaat om haar vele variëteiten en prachtige, groene en hartvormige bladeren. Sommige soorten hebben bladeren met gele of witte randen. Hosta’s zijn winterhard en bloeien, afhankelijk van het soort, tussen juni en oktober. De bloemetjes zijn vaak wit, roze of paars van kleur en groeien aan rechtopstaande stengels.
Tip: slakken houden van Hosta’s, dus bescherm je planten goed met behulp van deze 6 tips om slakken op een natuurlijke manier te bestrijden.
Rhododendron
Op zoek naar een groenblijvende struik die het goed doet in de schaduw en ook nog eens prachtige bloemen geeft? Met haar prachtige roze, paarse, oranje, rode, gele of witte bloemen steelt Rhododendron de show in het voorjaar (april-juni). De rest van het jaar kun je van de mooie groene kleur genieten.
Tip: Rhododendron wordt doorgaans zo’n 1.5-2 meter hoog en is groenblijvend. Dat maakt deze heester ook zeer geschikt als haag.
Kruipend zenegroen
Kruipend zenegroen is een groenblijvende en winterharde bodembedekker. De plant geeft kleine, paarsblauwe bloemen, die bloeien aan een opstaande stengel in mei en juni. De bladeren van de plant zijn groen-paars en de plant blijft laag (zo’n 15-20 centimeter hoog). Ook vlinders en bijen zijn dol op kruipend zenegroen!
Tip: niet alleen als bodembedekker in de schaduw doet kruipend zenegroen het goed. De plant straalt ook in (hang)bakken!
Vergeet-mij-nietje
Lieflijke bloemetjes, hartvormige bladeren: vergeet-mij-nietje wil je niet vergeten in een schaduwrijke tuin. De bloemetjes bloeien van april tot juni op hoge stelen boven de bladeren en zijn wit, roze of blauw van kleur. Vergeet-mij-nietje is winterhard, maar niet groenblijvend. Ieder voorjaar groeit en bloeit de plant weer opnieuw!
Tip: vergeet-mij-nietjes zijn sterk en zaaien zichzelf makkelijk uit. Ze groeien perfect onder een boom en zijn geschikt (als bodembedekker) in een schaduwrijke border.
Japanse zegge
Op zoek naar een siergras voor in de schaduw? Zoek niet verder! Japanse zegge, ook wel Carex morrowii, is een groenblijvend, winterhard siergras met donkergroene, glanzende bladeren. In het voorjaar (april-mei) bloeit de zegge en verschijnen er stengeltjes met geelbruine aren aan het gras. Japanse zegge wordt zo’n 40 centimeter hoog en woekert niet.
Tip: Japanse zegge doet het goed solitair tussen andere planten, maar is ook erg mooi in groepen. Een hele border of plantenbak met Japanse zegge geeft een rustgevende, groene touch aan je tuin.
Tuinvaren
Frisse uitstraling, fraaie vormen: tuinvarens (zoals bekervaren) zijn zeer geliefde, groenblijvende schaduwplanten. De elegante bladeren rollen zich doorgaans uit in het voorjaar, waarna je het hele jaar van de prachtige bladkleur en -vorm geniet. Tuinvarens zijn perfect te combineren met schaduwplanten als hosta en akelei.
Tip: tuinvarens houden van vochtige grond. Heb je ‘s zomers een warme, droge periode? Geef varens dan voldoende water.
Camelia
Wil je jouw tuin ook ‘s winters voorzien van kleur? Camelia, oftewel Japanse roos, is een wintergroene struik die ook nog eens in de winter bloeit! De schitterende, roosachtige bloemen (vaak roze, rood of wit) verschijnen ‘s winters als een tropische verrassing. De rest van het jaar geniet je van de donkergroene, glanzende bladeren. De hoogte van Camelia’s verschilt per soort.
Tip: Camelia is matig winterhard. Dek haar bij strenge vorst en/of zeer koude wind af met ademend materiaal.
Helleborus
Nog zo’n prachtige winterbloeier is Helleborus, ook wel kerstroos of nieskruid. Deze groenblijvende, winterharde plant heeft een lange bloeiperiode, die strekt van de kerstperiode tot en met april. De sierlijke bloemen hebben een opvallend hart en zijn, afhankelijk van het soort, wit, groen, roze of paars van kleur. Helleborus staat graag op een beschutte plaats, dus plant deze winterbloeier bij voorkeur op een plek uit de wind.
Tip: Helleborus gedijt het beste op goed doorlatende, voedingsrijke grond. Zorg daarom voor goede afwatering en voeg organische compost en kalk toe.
Akelei
Akelei is een winterharde plant die niet wintergroen is, maar dit ruimschoots compenseert met rijkelijke bloei van het voorjaar tot aan de zomer (april-juli). De sierlijke, geknikte bloemen zijn vaak blauwpaars, rood, wit of roze en zaaien zich gemakkelijk uit. Bijkomend voordeel: bestuivers als bijen en vlinders zijn dol op de bloemen van akelei!
Tip: akelei komt oorspronkelijk uit berggebieden en is daarom niet alleen geschikt voor borders, maar ook in rotstuinen en als ‘voegenvuller’.
Schaduwtuin of schaduw in de tuin?
Een echte schaduwtuin krijgt minder dan 2 uur direct zonlicht per dag. Een tuin met lichte schaduw krijgt zo’n 2-3 uur per dag direct zonlicht. We spreken over halfschaduw of halfzon wanneer een tuin zo’n 4 uur zonlicht per dag krijgt (bijvoorbeeld in de ochtend en/of avond).
Tips voor planten in een schaduwtuin
Planten die weinig zonlicht krijgen kunnen wat extra verzorging gebruiken. Bekijk de onderstaande tips:
- Verbeter de grond voordat je schaduwplanten plant. Gebruik humusrijk materiaal (zoals compost en bladaarde) om droge grond vochtig te houden en zodat voedingsstoffen beter opgenomen worden.
- Dek na het planten van tuinplanten de bodem af met een laag organische compost toe rondom de plant (zoals compost, houtsnippers of boomschors).
- Wil je de hoeveelheid licht in je tuin vergroten? Verf of beits een schutting of muur dan in een lichte kleur, zodat zonlicht weerkaatst wordt.
Wist je dat…
- De meeste kruidenplanten houden van zon, maar kruidenplanten zoals peterselie, bieslook, citroenmelisse, maggiplant, munt en kervel doen het goed in de schaduw.
- Over het algemeen geldt dat schaduwplanten grote, groene bladeren hebben. Daarmee vangen ze regendruppels en zonnestralen beter op. Planten die warmte fijn vinden, hebben vaak een kleiner en dikker blad. Handig geheugensteuntje, als je in het tuincentrum op zoek bent naar geschikte tuinplanten!
Meer informatie
Benieuwd naar meer informatie over planten die het goed doen in de schaduw, of juist in de halfschaduw of zon? Bekijk dan ook eens dit artikel over potplanten voor ieder soort balkon of tuin. Volg ons op Pinterest en Instagram voor je dagelijkse dosis inspiratie.