Verzamel de volgende tools bijelkaar
-
lage ronde dichte bakvorm van 26 cm doorsnee
-
keukenkwastje
-
deegroller
Voor 8 personen heb je de volgende ingrediënten nodig
Voor het maken van het deeg:
-
50 g poedersuiker
-
50 g boter
-
¼ tl zout
-
125 g bloem
-
1 ei
En verder:
-
50 g boter
-
50 g suiker
-
½ tl kaneelpoeder
-
4 stevige handperen (geplukt van je eigen perenboom of koop ze ergens)
-
poedersuiker
-
2 takjes munt
Bereiding
-
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
-
Kneed het poedersuiker, boter en zout door elkaar. Doe de 125 gram bloem erbij en meng het tot een kruimeldeeg. Voeg het ei als laatste door het bloemmengsel en kneed het tot een zacht en taai stuk deeg. Dek het deeg af met wat plastic folie en leg het in de koelkast te rusten tot gebruik.
-
Smelt de boter in een klein pannetje op laag vuur. Smeer met het keukenkwastje de boter uit over de bodem en de randen van de bakvorm.
-
Meng kaneelpoeder met de suiker. Strooi de kaneelsuiker over de bodem van bakvorm.
-
Schil de peren en snij ze overlangs doormidden. Haal voorzichtig het klokhuis eruit. En leg ze met de buitenkant van de peer naar beneden in de ronde bakvorm. Totdat de hele bodem is bedekt met de stukken peren.
-
Rol het deeg uit tot een lap van ½ cm dik, en snij met een mes een ronde vorm uit het deeg, dat net iets groter is dan de vorm. Gebruik hiervoor bv. een deksel of een bord. Leg voorzichtig de ronde deeglap op de peren en vouw de deegrand naar binnen, stop de peren als het ware in. De peren komen een beetje omhoog, druk ze daarom weer plat. Maak een klein gaatje met het mes in het midden.
-
Bak de Tarte Tatin in het midden van de oven in 30 minuten goudbruin. Haal je taart uit de oven en laat het 5 minuten rusten, zodat de siroop (wat het resultaat is van de gecarameliseerde kaneelsuiker) in de peren kan trekken. Leg een plat bord op de bakvorm en keer met een theedoek, in een keer de taart om. Laat de Tarte Tatin afkoelen en strooi er poedersuiker op, maak het geheel af met een takje munt en de eetbare witte viooltjes.