Voor de cake heb je nodig:
- 250 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl gemalen kaneel
- halve theelepel gemalen kruidnagel
- 1 mespunt vanillemerg
- 1 mespunt zout
- 2 grote bananen
- 100 g boter
- 175 g donkere basterdsuiker
- 2 eieren
- 125 ml crème fraîche
- 70 g walnoten grof gehakt
En voor de garnering:
-
poedersuiker
-
water
- kruidnagel (5 tot 10)
- gedroogde bananenchips
- walnoten
- vijgen
- borage en/of Oost-Indische kers
Zo ga je te werk
Stap 1. Laat de oven voorverwarmen op 180 °C, terwijl je de cakevorm invet en bekleed met bakpapier.
Stap 2. Zeef de bloem, bakpoeder, kaneel, kruidnagel en het zout in een grote kom en pel en prak de banaan. Meng de boter, basterdsuiker en vanille in de keukenmachine tot een bijna glad mengsel. Laat draaien en voeg 1 voor 1 de eieren en de crème fraîche toe. Mix daarna het bloemmengsel er doorheen.
Stap 3. Mix de bananenpuree door het beslag en voeg al roerende de grof gehakte walnoten toe. Verdeel over de cakevorm en bak in ongeveer 1 uur goudbruin en gaar. Controleer na 50 minuten op gaarheid met een satéprikker. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Laat 30 minuten afkoelen, neem uit de vorm en laat dan nog een uur verder afkoelen voor je gaat serveren.
En zo maak je de garnering
Stap 1. Kook het water, doe het in een kopje en voeg kruidnagels toe. Laat de smaak goed intrekken. Verwijder de specerijen.
Stap 2. Doe de gezeefde poedersuiker in een schaaltje en voeg al roerende beetje bij beetje het kruidnagelwater toe, tot de gewenste dikte is bereikt. Het mag lopen maar niet te erg druipen.
Stap 3. Schep dit lepel voor lepel op de cake, help het eventueel een beetje de verschillende richtingen in om over de randjes te druipen.
Stap 4. Garneer naar wens met stukken vijg, bananenchips, walnoten en de eetbare bloemen van planten. Het komkommerkruid (borage) smaakt heerlijk bij de kruidnagel en de pittig frisse Oost-Indische kers maakt het geheel net iets spannender. Borage zal er dit jaar best lang zijn, gezien de bijzondere weersomstandigheden. Mocht dat niet meer te verkrijgen zijn, bestrooi de cake dan naar hartenlust met de smakelijke Oost-Indische kers.
Eet smakelijk!