Rozenbotteljam
Nodig:
- 1 kg rozenbottels
- 600 gr geleisuiker
- sap van 1 citroen
- 1 tl kaneel
- 1 geplette kruidnagel
- 3/4 schone jampotten
Aan de slag:
Haal de kroontjes van de rozenbottels en was ze goed. Doe de vruchten in een pan met ruim water zodat de rozenbottels onderstaan. Laat ze ongeveer 40 minuten koken tot ze zacht zijn. Nu komt het lastige deel: druk de gekookte rozenbottels in kleine porties door een zeef met een pollepel. Dat is door de vele zaden in de bottel een lastig klusje. Blijf per portie lang genoeg met de pollepel over de zeef wrijven totdat het moes er aan de onderkant uitkomt. Doe de puree in een pan en voeg geleisuiker, citroensap, kaneel en kruidnagel toe. Let goed op de verhoudingen suiker/rozenbottelpuree. Je houdt soms weinig over van de kilo rozenbottels. Breng het mengsel al roerend aan de kook en laat 5 minuten doorkoken. Doe de jam zo snel mogelijk in potten, sluit deze af en laat ze op hun kop afkoelen.
Heb je de smaak te pakken? Maak dan een heerlijke rozenbottelchutney van de jam!
Rozenbottelchutney
Nodig:
- 1 ui, gesnipperd
- 1 cm verse gember, fijngehakt
- 250 g wilde kerstomaatjes, in vieren
- 1 appel, geschild klokhuis verwijderd en in blokjes
- 1 kaneelpijpje
- 3-4 el appelazijn
- 30 g walnoten, fijngehakt
- 250 g rozenbotteljam
- zout
- cayennepeper
Aan de slag:
Doe alle ingrediënten, behalve de rozenbotteljam in een pannetje en kook ongeveer 30 minuten op laag vuur. Voeg, indien nodig, een klein scheutje water toe. Voeg de laatste 5 minuten de jam toe en kook nog even mee. Verwijder het kaneelpijpje en breng op smaak met zout en cayennepeper. Giet de chutney in glazen potten en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Heerlijk voor bij een kaasplankje of als dip bij toastjes of brood. Eet smakelijk!