“Ik denk dat de passie voor planten aangeboren is,” vertelt Alexander. “Als mens willen we ons opnieuw met de natuur verbinden. Het heeft een enorme impact op wat we van de ruimte om ons heen vinden, maar ook op hoe we onszelf voelen.”
Biophilic design als roeping
Acht uur per dag werken in een saai, grijs kantoor: daar wordt niemand blij van. Alexander Bond miste de natuur zelfs zo erg, dat hij zijn baan opzegde en als biophilic designer aan de slag ging. “Door in zo’n onnatuurlijke ruimte te werken realiseerde ik me dat ik me meer met groen wilde omgeven.” vertelt hij. Nu houdt Alexander zich dagelijks bezig met het vergroenen van gebouwen, zowel aan de binnen- als de buitenkant.
Alexander groeide op in een familie van agrariërs, maar dat was niet de enige reden om meer natuur om zich heen te willen. “Ik denk dat die passie voor planten aangeboren is,” zegt hij. “Als mens willen we ons opnieuw met de natuur verbinden. Het heeft een enorme impact op wat we van de ruimte om ons heen vinden, maar ook op hoe we onszelf voelen.”
Plantinspiratie opdoen
Inspiratie voor nieuwe Plant Design projecten krijgt Alexander door wereldwijd tuincentra te bezoeken. Zo leert hij lokale planten kennen en ontdekt hij interessante manieren van plantgebruik in stedelijke gebieden. Alexander: “Ik doe ook een hoop inspiratie op uit boeken, door online onderzoek te doen en via Instagram. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden en nieuwe soorten planten om uit te proberen.”
Plant Design trots
Het Plant Design project waar Alexander het meest trots op is, is een kantoorproject. Medewerkers die een plant bij hun werkplek kregen, gaven de plant een naam en begonnen ‘m te verzorgen. “Dit maakte me enorm trots. En was ook een bevestiging dat we ons onbewust tot de natuur aangetrokken voelen.”
Alexanders droomproject is een project in de gezondheidszorg. “Daar zien we veel strakke, witte ruimtes, met weinig interacties met natuur,” vertelt hij. “Wanneer het genezingsproces van mensen rondom planten plaatsvindt, kunnen planten helpen het fysieke en mentale welzijn te verbeteren. De kracht van de natuur kent geen grenzen. Het zou een droom zijn om zorginstellingen weer in balans te brengen.”
Het ideale Plant Design huis
Plant Design is niet alleen geschikt voor bedrijven en instellingen. Ook in huis doet Plant Design het goed. Alexander ziet zijn ideale huis al helemaal voor zich en die is 100% nature first: een weelderige ruimte à la de hangende tuinen van Babylon. “Een ruimte met insecten en vogels die rond een groot aantal plantensoorten vliegen en zo een rijke en groene omgeving creëren. Het zou geweldig zijn als ik ook ergens een waterval of vijver zou kunnen toevoegen. Het ontwerp zou worden ondersteund door het juiste kleurenschema, het gebruik van natuurlijke materialen en delicate verlichting die het natuurlijke licht ondersteunt.” Wij dromen even weg. Zucht…
meer plant design
Geïnspireerd geraakt? Bekijk ook eens de Plant Design masterclasses over de wauw-factor creëren, werken met hoogte, een wonderkamer creëren en creatiever leven.
*Goed om te weten: deze masterclass is opgenomen voordat het coronavirus z'n intrede deed.