Op vakantie? Met deze slimme tips krijgen je planten genoeg water 

Zo overleven je planten de vakantie 

Een week zonder water en verzorging zullen de meeste planten makkelijk overleven. Maar ben je van plan om een aantal weken weg te gaan en heb je geen plantenoppas? Bekijk onderstaande slimme tips en DIY’s om je planten in topvorm te houden terwijl jij van je vakantie geniet.

planten water geven op vakantie
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Planten verzorgen tijdens vakantie 

Als je een aantal weken op vakantie gaat en je niemand hebt die voor je planten zorgt, moeten je planten het doen zonder de (twee)wekelijkse gietbeurt. Niet getreurd, want wil je ervoor zorgen dat niet alleen jij straalt na je vakantie, maar dat ook jouw planten hun natural glow niet verloren zijn? Dat kan! Ontdek hieronder de beste tips om je planten ook tijdens jouw afwezigheid te laten stralen.  Heb je wel een plantenoppas? Bekijk dan deze tips

Tips: zo overleven jouw planten jouw vakantie 

  • Geef je planten een week voor vertrek geen plantenvoeding. Van plantenvoeding wordt de plant actiever en gaat de plant sneller groeien. Dat kost energie en dus ook meer water. 
  • Geef je planten voor vertrek een goede check-up. Haal eventuele dorre en dode bladeren weg, check planten op eventuele ziektes of plagen en stof je planten af indien nodig. Hulp nodig? Bekijk dan deze tips en basics voor het verzorgen van kamerplanten.  
  • Zet je planten dicht bij elkaar in een kleine ruimte. Dit zorgt voor een hogere luchtvochtigheid en dat vinden de meeste kamerplanten fijn. 
  • Geef je planten tijdens je vakantie iets minder zonlicht, bijvoorbeeld door een plant wat verder van het raam af te zetten of een (lichtdoorlatend) gordijn dicht te doen. Hoe meer licht planten krijgen, hoe meer water ze nodig hebben voor fotosynthese. Let op: zorg ervoor dat je plant niet te donker staat!  
  • Ga je niet langer dan een week weg, geef je planten dan voor vertrek nog een laatste gietbeurt. Een watergeefsysteem is dan niet nodig. Let op: het is misschien verleidelijk om je planten extra water te geven, maar geef je planten niet meer water dan normaal! Door te veel kunnen de wortels gaan rotten. 
  • Ga je langer dan een week weg en heb je geen plantenoppas, dan is een watergeefsysteem een manier om je planten te voorzien van voldoende water. Bekijk de onderstaande 5 methodes om planten water te geven tijdens je vakantie!  
vrouw die kamerplanten verzorgt

1. Planten water geven met een kant-en-klare waterdruppelaar  

Er zijn veel waterdruppelaars en waterbollen te koop. Deze watergeefsystemen geven je planten gedoseerd water, doordat water uit de druppelaar geleidelijk in de potgrond druppelt wanneer de potgrond begint op te drogen. Je kunt ook zelf een waterdruppelaar maken (zie methode 2 en 3). Belangrijk: geef de plant eerst water voordat je een waterdruppelaar in de potgrond plaatst. Zo blijft de waterdruppelaar langer zijn werk doen!  

waterdruppelaar planten water geven

2. Planten water geven met een fles 

Zelf een waterdruppelaar maken met een plastic fles of wijnfles kan ook. Hoe groter de plant en hoe langer je weg bent, hoe groter de fles mag zijn. Voor een grote plant kun je een wijnfles of literfles gebruiken, voor een kleine plant is een flesje van 500ml voldoende.  

Zo maak je een waterdruppelaar met fles 

Kies je voor een plastic fles, maak dan een gat in de dop van een schone fles (met een schaar, mes of hamer en spijker), vul de fles met water, geef de plant water zodat de potgrond goed vochtig is, en graaf vervolgens de fles op z’n kop in de potgrond. Om ervoor te zorgen dat de fles niet omvalt, kun je de fles eventueel met een touwtje vastmaken aan een stokje.  

Kies je voor een wijnfles, maak dan een gat in het midden van de dop van een schone wijnfles (bijvoorbeeld met een hamer en spijker). Haal de spijker uit het gat en vul de fles met water. Let op: vul de fles niet helemaal tot de rand, maar tot het gedeelte waar de hals smaller wordt, anders loopt het water er straks niet uit. Geef de plant eerst water, zodat de potgrond voldoende vochtig is. Maak een gat van zo’n 5 centimeter in de aarde en draai vervolgens de wijnfles voorzichtig en op z’n kop in de aarde. De opening van de fles moet stevig in de aarde staan en er mogen geen belletjes ontstaan als de fles in de pot staat.  

planten geven met fles | waterdruppelaar zelf maken

3. Planten water geven met touw 

Een iets ingewikkeldere DIY-methode dan water geven met een fles, is planten water geven met touw. Voor deze methode heb je nodig: een vaas, pan of andere waterbak, schaar, paperclip (of iets anders dat zinkt) en touw, zoals een katoenen touw of lange schoenveters.  

Zo maak je een watergeefsysteem met touw 

Knip touwtjes van de juiste lengte. Het touw moet lang genoeg zijn om tussen de bodem van de waterbak en de aarde van de plant te passen. Maak een kant van het touw vast aan een paperclip en leg die in de waterbak, zodat het touw naar de bodem zinkt. Heb je geen paperclip? Zorg er dan op een andere manier voor dat het touw op de bodem blijft, bijvoorbeeld door het touw onder een schaaltje te klemmen in de waterbak.  

Begraaf de andere kant van het touwtje zo’n 5 centimeter in de potgrond, tussen of vlak bij de wortels van de plant. Zorg dat het touwtje van het waterreservoir naar beneden loopt, anders komt het water niet in de potgrond terecht.  

Tip: wil je grote planten voorzien van water met behulp van touw? Dan kun je twee of meerdere touwtjes gebruiken die je op verschillende plekken rondom de kluit legt. Heb je geen touw? Ditzelfde principe werkt ook met keukenrol. Rol genoeg vellen stevig op, totdat het een soort touw wordt. Leg vervolgens een uiteinde in de pot en de andere in het water.  

planten water geven met touw | watergeefsysteem touw

4. Planten water geven in een (mini)bad 

Beschik je over een bad? Dan kun je planten ook water geven door ze in bad te zetten. Op zie manier kunnen ze water opnemen vanaf de onderkant. Zo doe je dat: leg oude handdoeken in bad en laat het bad vollopen totdat er een laagje van 1-2 centimeter water in staat. Zet planten met pot (met drainagegaten) op de natte handdoeken in de badkuip. De planten absorberen het vocht langzaam en kunnen water blijven pakken, doordat de handdoeken nat blijven.  

Geen bad? Geen probleem! Je kunt je planten ook een mini-bad geven door ze, inclusief pot met drainagegaten, op een schoteltje met water te zetten.  

planten water geven in bad

5. Maak gebruik van (hydrokorrels) 

Ben je vaak weg of ga je regelmatig op vakantie? Dan is het wellicht een goed idee om te investeren in planten op hydrocultuur. Dat wil zeggen dat je plant groeit op anorganisch materiaal (zoals hydrokorrels, vulkaankorrels en kleikorrels) in plaats van potgrond.  

Het onderste deel van de pot met korrels (⅓ deel) is het waterreservoir. De korrels zuigen vocht op uit het waterreservoir en de wortels van de plant nemen het vocht uit de korrels op. Hoewel het waterreservoir af en toe leeg raakt (dat kun je zien aan de watermeter) en de plant dan nieuw water nodig heeft, hoef je planten op hydrocultuur veel minder vaak water te geven dan planten in potgrond. Denk bijvoorbeeld aan eens per 4-5 weken in plaats van wekelijks. Handig! Nog een voordeel: tussen de grove korrels zit veel lucht en dit vinden de wortels van de plant fijn, waardoor de plant beter groeit.  

anthurium clarinervum op hydrokorrels

Tips voor een plantenoppas 

Heb je een lieve buur, vriend of familielid geregeld die tijdens je vakantie voor de kamerplanten zorgt? Fijn! Dan zijn bovenstaande 5 ideeën voor een watergeefsysteem niet van toepassing, maar bekijk dan zeker de onderstaande tips:   

  • Is je plantenoppas geen pro in het verzorgen van planten, leg dan een briefje neer met instructies over of en hoeveel water elke kamerplant nodig heeft, of plak een post-it op de betreffende plantenpot. Cactus, vrouwentong en dracaena kunnen makkelijk een aantal weken zonder water, terwijl een Strelitzia en Alocasia, afhankelijk van het seizoen, (twee)wekelijks water kunnen gebruiken.  
  • Verzamel je kamerplanten en zet ze bij elkaar, zodat je plantenoppas niet het hele huis door moet en geen planten kan vergeten. Planten groeperen is niet alleen handig voor je oppas, maar ook fijn voor je planten! Door planten dicht bij elkaar te zetten creëer je namelijk een microklimaat waarin planten elkaar helpen om vocht vast te houden. Dit doordat bladeren vocht verdampen en de luchtvochtigheid verhogen. Wil je dit microklimaat bevorderen, dan kun je eventueel schaaltjes water rondom de planten zetten.  
    • Extra tip: maak twee groepen kamerplanten. Een groep met planten die veel licht nodig hebben en een groep met planten die minder licht nodig hebben.  
  • Vergeet ook je tuinplanten niet! Potplanten hebben op warme zomerdagen regelmatig water nodig. Je kunt de plantenoppas ook vragen deze planten mee naar huis te nemen, zodat een dagelijks bezoek niet nodig is. 
plant water geven

Meer tips voor de verzorging van kamerplanten 

Nu je weet hoe je jouw planten het beste verzorgt tijdens je vakantie, zijn we benieuwd of je weet hoe je jouw planten het beste verzorgt wanneer je thuis bent? Bekijk dit artikel met alle basics en tips voor het verzorgen van kamerplanten. Is jouw plant toe aan gezinsuitbreiding? Bekijk dan dit artikel over het stekken van kamerplanten.