Anemoon

Van soorten tot stekken, snoei en verzorging: ontdek alles over anemoon

Het is het hart van de anemoon dat je als eerste verovert: het komt als een fonteintje naar boven tussen de zachte blaadjes van de prachtige, grote bloemen. Met zo'n betoverende uitstraling is het niet gek dat anemoon populair is als snijbloem en tuinplant. Van soorten tot snoei, verzorging en symboliek: lees verder en ontdek alles over de anemoon!

anemoon: kenmerken en bloei

Het hart van Anemoon is theatraal zwart, goudgeel of groen met sprieten. De bloemenhartjes zijn omringd met witte, lila, roze, rode of paarse bloemblaadjes. Die combinatie van een prachtige kern in een grote bloem maakt anemoon onweerstaanbaar. Ook voor bijen, hommels en insecten! De bloeitijd van anemoon ligt tussen maart en oktober, afhankelijk van het soort. Zo zijn er voorjaarsbloeiers en herfstanemonen.

De voorjaarsbloeiers bloeien in maart-april, blijven doorgaans lager en zijn voornamelijk wit van kleur. De herfstanemonen bloeien vanaf juli/augustus tot de vorst invalt. Deze anemonen kunnen diverse kleuren hebben, zoals wit, roze, blauw en purper. Niet alleen de bloeitijd en kleur van anemonen verschilt per soort: ook het aantal bloemblaadjes en de hoogte varieert. Sommige anemonen hebben een enkele rij met bloemblaadjes, anderen hebben er meer.

Anemoon hoort bij de ranonkelfamilie (Ranunculaceae), waartoe ook planten als ranonkel en boterbloem behoren. De plant wordt doorgaans tussen de 10-100 cm hoog en heeft een bijzondere opbouw: veel groen blad aan de onderkant met bovenin een smalle stengel (vaak zonder bladeren), zodat de prachtige bloemen des te beter uitkomen.  

soorten anemoon

Het geslacht anemoon telt meer dan 120 soorten. Vaak wordt onderscheid gemaakt tussen bosanemonen (laagblijvende voorjaarsbloeiers, perfecte bodembedekkers), voorjaarsanemonen (anemonen die bloeien rond maart en april) en herfstanemonen (anemonen die bloeien vanaf juli tot de eerste vorst). Daarnaast valt de anemoon in te delen op basis van de onderstaande hoofdsoorten, waar weer vele variëteiten onder vallen: 

  • Anemone coronaria: dit wordt ook wel de 'gewone anemoon' of 'kroonanemoon' genoemd. De soort staat bekend om zijn opvallende bloemen met diepe kleuren zoals rood, blauw, paars en wit. Het hart van deze soort is doorgaans donkerbruin tot zwart. Anemone coronaria bloeit tussen mei en oktober, staat het liefst in de volle zon en wordt zo'n 30-50 centimeter hoog. De bladeren van deze soort lijken op die van een varen. 
  • Anemone nemorosa: dit is een voorjaarsbloeiende bosanemoon met fijne, varenachtige bladeren. Deze anemoon staat het liefst in de schaduw en krijgt doorgaans witte bloemen met een geel hart. Deze laagblijvende soort wordt zo'n 15-30 centimeter hoog. 
  • Anemone hupehensis: dit is een herfstanemoon met lichtroze, witte of paarse bloemen die bloeien tussen juli en september. De bloemen hebben doorgaans een geelachtig tot lichtgroen bloemhart. Deze plant wordt zo'n 60-90 centimeter hoog. 
  • Anemone blanda: deze laagblijvende soort (10-15 centimeter hoog) wordt ook wel Oosterse anemoon genoemd. Het is een voorjaarsbloeier met relatief grote bloemen. De bloem kan blauw, roze, wit of paars van kleur zijn en heeft een geelgroen tot lichtgroen hart. Deze soort staat het liefst in de halfschaduw.
  • Anemone sylvestris: deze voorjaarsbloeiende anemoon lijkt op de bosanemoon (Anemone nemorosa), maar heeft grotere, witte bloemen die, net als de bosanemoon een geel hart hebben. Deze soort wordt zo'n 30 centimeter hoog, heeft een relatief lange bloeiperiode en staat het liefst in de volle zon tot halfschaduw.
  • Anemone ranunculoides: deze bosanemoon heeft heldergele bloemen met een geel(groen) bloemhart. Deze laagblijvende soort (10-20 centimeter hoog) bloeit in het vroege voorjaar en gedijt het beste op een plek in de halfschaduw of schaduw. 
  • Anemone x hybrida: hybride anemonen, ook wel Japanse anemoon genoemd, krijgen grote bloemen in wit, roze of lichtpaars. Hybride anemonen zijn herfstanemonen; ze bloeien in de late zomer en herfst. Deze soort gedijt het beste op een plek in de halfschaduw of schaduw en wordt doorgaans het hoogst van alle anemonen, namelijk zo'n 30-100 of zelfs 120 centimeter hoog. Dat maakt ze ideaal als achterste plant in borders.
anemoon snijbloem | witte anemoon zwart hart

anemoon als snijbloem in vaas: verzorging

Als single steel of verwerkt in een boeket: de anemoon straalt altijd. Één ding is zeker: jij wilt natuurlijk zo lang mogelijk van je anemonen genieten. Bekijk deze tips en tricks om bloemen zo lang mogelijk mooi te houden in je vaas, en bekijk de onderstaande verzorgingstips voor de anemoon:

  • Snijd de bloemsteel van de anemoon schuin af met een scherp en schoon mes.
  • Zet de anemoon in een klein laagje water in een schone vaas.
  • Voeg snijbloemenvoeding toe voor een langere houdbaarheid van de bloemen.
  • Vul het vaaswater regelmatig bij, want anemonen lusten wel een slokje.
  • Zet de anemoon niet in de volle zon, op de tocht of naast de fruitschaal.

anemoon in tuin planten: wanneer en hoe?

Anemonen kun je op twee manieren planten, namelijk door de knollen (ook vaak bollen genoemd) te planten, of door een reeds gegroeid klein plantje te kopen en die te planten. Hulp nodig bij het planten van knollen of kleine plantjes? Bekijk hier meer informatie en stappenplannen met betrekking tot het planten van tuinplanten en lees de onderstaande informatie. 

  • Anemoon bollen kun je planten in speciale zaaibakjes (trays), in potten of in de volle grond. Je kunt de bollen het beste planten in het voorjaar of het najaar (als de kans op strenge vorst geweken is). Het beste is om ze zo snel mogelijk na aankoop te planten. 
  • De beste tijd om de knollen (bollen) te planten is afhankelijk van de bloeitijd van de anemoon. Voor bloei in het voorjaar, kun je de knollen in het najaar planten. Voor bloei in de zomer en herfst, plant je de knollen in het vroege voorjaar (na de kans op strenge vorst) in de volle grond. 
  • Voordat je de knolletjes (bollen) plant, is het belangrijk om de harde knollen eerst een nacht te laten weken in lauwwarm water. Hierdoor worden de knolletjes zachter en wortelen ze makkelijker en sneller.
  • Houd een plantafstand van zo'n 10 centimeter en een diepte van zo'n 7 centimeter aan voor de knollen in de volle grond.
  • Als je een anemoon als plantje voor in een pot koopt, zorg er dan voor dat de potgrond goede drainagegaten heeft (zodat overtollig water eruit kan lopen). Voeg een klein laagje potscherven, schelpen of hydrokorrels toe voor een betere vochtregulering. 

anemoon: de bese standplaats en verzorging

Wil je graag anemonen in de volle grond of in een pot planten? Bekijk de onderstaande tips voor de beste standplaats en verzorging van anemonen in je tuin of op je balkon:

  • Voorjaarsanemonen houden van veel licht en voldoende vocht. Na de bloei mag er meer schaduw zijn en mag de bodem droger zijn.
  • Herfstanemonen zijn doorgaans sterker dan voorjaarsanemonen. Ze staan graag op een plek in de volle zon of halfschaduw. 
  • Herfstanemonen die hoger worden (zo'n 1-1.5m), staan graag op een beschutte plek, uit de wind.
  • Anemoon houdt van een rijke, losse en vochtige grond.
  • Gebruik in het voorjaar organische bemesting, speciaal voor bloembollen (en knollen). 
  • Anemoon kan slecht tegen droogte. Geef de bloemen daarom tijdens warme en droge periodes voldoende water. Je kunt eventueel ook een laagje organische compost rondom de planten leggen, zodat ze vocht beter kunnen vasthouden. 
  • Anemonen die in het voorjaar bloeien blijven doorgaans lager dan herfstanemonen. Daardoor zijn voorjaarsbloeiende anemonen perfect geschikt om in een pot of bak te planten. 
  • Als je uitgebloeide bloemetjes wegplukt, help je anemoon om nieuwe knoppen aan te maken en stimuleer je een tweede bloei.
  • Anemonen zijn niet wintergroen (ze sterven bovengronds af in de winter), maar doorgaans wel winterhard (ze kunnen tegen vorst). Er zijn soorten die minder goed tegen vorst kunnen, zoals de Anemone coronaria. Dek deze soorten 's winters goed af met blad of stro, om ze te beschermen tegen kou. Bij zeer strenge vorst kun je de knollen beter uitgraven en laten overwinteren op een vorstvrije plek. 
  • Anemoon is niet zo gevoelig voor plagen en ziektes, maar er kan wel schildluis of roest (schimmel) optreden. Gebruik biologische bestrijdingsmiddelen om deze schimmels tegen te gaan. 
  • Handig: herfstanemonen zijn niet vatbaar voor slakkenplagen. Slakken houden namelijk niet van de ruwe bladeren en de licht behaarde stelen van de herfstanemoon! 

anemoon snoeien: hoe en wannneer?

Wat snoeien betreft heb je aan de anemoon niet veel werk. De oude, uitgebloeide bloemstelen kun je direct na de bloei wegknippen tot vlak boven de grond. Door uitgebloeide bloemen weg te halen, steekt de plant alle energie in de knol in plaats van de uitgebloeide bloemen, en heb je het volgende jaar weer prachtige bloemen. In het vroege voorjaar (na de kans op strenge vorst), kun je de plant volledig terugsnoeien en oude, dode bladeren weghalen, zodat de plant weer mooi uitloopt.

anemoon overwinteren: ja of nee?

Anemonen hoef je doorgaans niet te laten overwinteren. De knollen (ook wel bollen) van anemoon kun je in de grond laten zitten. Zonder strenge winter is de kans groot dat ze het jaar erna weer bloeien. Verwacht je een periode van strenge vorst? Om te voorkomen dat de bollen in de volle grond bevriezen, kun je oude bladeren of stro gebruiken om de voet van de plant(en) te bedekken. Staat je anemoon in een pot? Zet de plant dan onder een overkapping, in een schuurtje of bescherm de pot met noppenfolie in een periode met strenge vorst. 

anemoon stekken: hoe en wanneer?

Wil je anemonen vermeerderen, oftewel stekken? Anemonen zijn het beste te stekken door middel van wortelstek in het late najaar of deelstek (scheuren) in het voorjaar. Hulp nodig? Je leest hier alles over planten stekken en ontdekt stappenplannen voor verschillende manieren van stekken. 

is anemoon giftig?

Ja, de anemoon (het blad en het sap) is giftig voor mensen en dieren. De plant is giftig zowel bij inname als bij intensief huidcontact. Klachten van vergiftiging variëren van darm- en buikklachten tot braken en een branderig gevoel in mond en keel. Neem bij klachten direct contact op met een (dieren)arts. 

anemoon | paarse en witte anemoon

waar komt de naam anemoon vandaan?

De naam 'anemoon' komt vermoedelijk van het Griekse woord 'anemos', wat 'wind' betekent. Dat verklaart waarom de anemoon ook wel windbloem wordt genoemd: haar bloemblaadjes bewegen mee op het ritme van de wind.

Een ander verhaal over het ontstaan van de naam 'anemoon' is een eeuwenoud, Romeinse volksverhaal. Volgens dit verhaal zou Zephyros, de god van de westenwind, verliefd zijn geworden op Anemona (een nimpf). Anemona werd door de jaloers godin Flora in een bloem veranderd, zodat Zephyros alleen haar bloemblaadjes nog kon kussen. 

symboliek anemoon

Anemoon, ook wel 'windbloem', kan gezien worden als symbool voor een nieuwe wind die door iemands leven blaast. Daarom symboliseert de anemoon hoop en een nieuw begin. Daarnaast wordt de 'meebewegende' anemoon gezien als symbool voor zorgzaamheid, toewijding, genegenheid en liefde. De anemoon wordt vaak gebruikt in boeketten en bloemstukken om liefde en waardering mee te uiten. 

herkomst anemoon

Anemonen komen oorspronkelijk uit verschillende delen van de wereld, zoals Zuid-Europa, Noord-Amerika en Centraal-Azië. Ze gedijen goed op verschillende plekken, zoals bossen, weiden en bergachtige gebieden. In Europa is de bloem al eeuwenlang bekend. De vroegste vermeldingen van de bloem dateren uit de oudheid. Anemonen wonnen door de eeuwen heen steeds meer populariteit vanwege hun aantrekkelijke bloemen en makkelijke groeiomstandigheden. In de 17e en 18e eeuw werden anemonen steeds vaker aangeplant in Europese tuinen. Tegenwoordig zijn anemonen wereldwijd populair als snijbloem en tuinplant. We zien de bloem veelvuldig terug in boeketten, bloemstukken, borders, plantenpotten en als bodembedekker. 

anemoon bloem

Alle artikelen over Anemoon