Als je houdt van een tuin vol leven, dan zorg je dat er Duizendblad (botanische naam: Achillea millefolium) in staat. De rijke, platte bloemschermen vormen een compleet buffet voor onder andere bijen, hommels, vlinders, lieveheersbeestjes. De bloemetjes staan zo dicht op elkaar dat het van een afstandje grote platte parasols lijken die mooi deinen op een briesje. Duizendblad is een kruidachtige plant die bloeit van half juni tot eind augustus (en vaak langer) in wit, geel, roze en paars. Hij wordt 15-50 cm hoog en ruikt een beetje zoals kamille en Chrysant.
Kleurrijk dankzij kweek
Duizendblad hoort bij de composietenfamilie en groeit overal op het noordelijk halfrond, zowel op zeeniveau als in berggebieden tot 3500 meter. De wilde soort beperkt zich tot witte en heel lichtroze bloemen, de kweekversie biedt meer variatie. Zowel de Nederlandse als de wetenschappelijke naam: Achillea millefolium van duizendblad verwijst naar de vorm van de blaadjes: millefolium betekent letterlijk 'duizend blaadjes' en slaat op het veervormige groengrijze blad.
Trivia
- De botanische naam Achillea is verweven met de Griekse held Achilles, die een wondhelend kruid bezat dat hij in de oorlog gebruikte voor zichzelf en zijn leger. Dat kruid is waarschijnlijk duizendblad geweest, in de kruidengeneeskunde gelden de looistoffen in de plant als bloedstelpend.
- Spreeuwen gebruiken graag duizendblad bij het bouwen van het nest, de geur gaat parasieten tegen.
- In de middeleeuwen werd duizendblad gebruikt als smaakmaker voor bier en likeuren.