Maretak

Om te kussen!

Eens per jaar zijn we specifiek op zoek naar maretak. Want de maretak – in het Engels mistletoe – is hét excuus voor het straffeloos kussen van je crush. Maar er valt nog veel meer te vertellen over deze struik.

Maretak Mooiwatplantendoen.nl

Kleuren en vormen

De maretak (Viscum album) werd tot voor kort ingedeeld in de Maretakfamilie of Viscaceae; maar deze familie is inmiddels samengevoegd met de Sandelhoutfamilie. De groenblijvende struik in bolvorm kan wel een halve meter groot worden en hangt graag aan de takken van de bomen waar hij zijn voedingsstoffen aan onttrekt. Een leuk weetje: zie je een maretak, dan weet je dat er kalk in de bodem zit.

Symboliek

De maretak wordt ook wel vogellijm, duivelsgras of mistel genoemd, maar zijn meest bekende volksnaam is te herleiden naar het Duitse woord voor heks. Dat is zo gekomen: de maretak werd aan de balken in de stal gehangen om het vee vruchtbaar te houden en te beschermen tegen heksen. Maar volgens overlevering werd de maretak ook veelvuldig gebruikt als heksenkruid door kruidenvrouwen, of ja.. heksen dus. 

Herkomst

De maretak komt voor in Europa, noordwest-Afrika en West- en Centraal Azië. Vooral in kalkrijke gebieden vind je maretak. Tegenwoordig wordt maretak ook met succes gekweekt.