De mooie ronde vorm helpt blauwkussen (wetenschappelijke naam: Aubrieta) aan zijn naam. In de tuin lijkt het alsof er bloeiende kussens op de aarde liggen. Of over een rotstuin zijn verspreid, want blauwkussen is een plant die zich graag tussen stenen en bestrating nestelt om de boel een beetje op te vrolijken. De bloemen variëren tussen lavendelblauw, violet en paarsblauw. Ze bloeien in april en mei, het blad blijft jaarrond groen en de plant wordt zo'n 10-15 cm hoog. De plant kan lekker uitdijen tot een blauw bloeiend kussen / tapijt / gordijn van zo'n 60 cm.
Prins van de Peloponnesos
Blauwkussen behoort de familie van de kruisbloemen en vindt vermoedelijk zijn oorsprong in Zuid-Griekenland. Tegenwoordig is hij overal in Zuid-Europa te vinden, vooral in bergachtige gebieden en tussen rotsen en stenen. De plant is een echte bikkel die zowel groeit op grote hoogten waar het aan de koele kant is als in aanzienlijk warmere droge zones. Er zijn twaalf soorten bekend. Met zijn mediterrane temperament is blauwkussen een plant die zich makkelijk handhaaft in de nieuwe, vaak warmere en drogere zomers die vermoedelijk gaan komen.
Trivia
- De Latijnse nam Aubrieta is een knipoog naar Franse kunstenaar Claude Aubriet (1688-1743) die mooie botanische tekeningen van blauwkussen maakte.
- Blauwkussen trekt veel vlinders en bijen aan, goed voor de hele biotoop van de tuin.
- In de plantensymboliek staat blauwkussen voor soberheid, omdat hij het best gedijt in dunne, iets zure grond en niets moet hebben van rijkelijk begieten en bemesten.