Kleuren en vormen
Druifhyacint dankt zijn naam aan de druifvormige bloemetjes, die in wit, blauw, lila, paars en roze voorkomen. De populaire bolletjes-op-pot hebben een lichte muskusgeur die verwijst naar de wetenschappelijke naam Muscari.
Symboliek
Druifhyacint wordt niet alleen geroemd om zijn prachtige verschijning, hij wordt ook gewaardeerd voor zijn smakelijke en medicinale kwaliteiten. Wil je koken met druifhyacint*? Verwacht dan een licht bittere smaak, vergelijkbaar met groene uien. In Griekenland worden ze ingelegd gegeten. Hun medicinale werking heeft vooral te maken met hun hoge waardes aan vitamine C en antioxidanten. Een duidelijke symboliek heeft druifhyacint niet, maar als we kijken naar de blauwe kleur dan staat deze plant voor zelfvertrouwen en verantwoordelijkheid.
Herkomst
Druifhyacint vind je inheems in Bulgarije, Griekenland, Turkije en de Kaukasus. Gelukkig kunnen we tegenwoordig ook hier genieten van de vrolijke lentebrenger. Leuk om te weten: volgens het planten indelingssysteem mag druifhyacint zowel in de aspergefamilie als de hyacintenfamilie worden ingedeeld.
Dan nog even dit: zet nooit zomaar je tanden in een (snij)bloem of plant, gebruik alleen eetbare soorten van gespecialiseerde leveranciers die geteeld zijn voor consumptie.