Kleuren en vormen
De bramenstruik, ook bekend onder zijn alias Rubus fruticosus, bloeit in de zomer met wit-roze bloemetjes die vanzelf bestoven worden door de wind of insecten. Daarna verschijnen de donkerblauwe bramenvruchten in de plant. Met een beetje goede zorg pluk je dan de hele zomer en herfst je eigen bramen. De struik groeit het beste over een pergola, prieel of langs een schutting of muur. Ook op het balkon of terras past de braam in flinke bakken of potten, zeker de compactere soorten die weinig onderhoud vragen.
Herkomst
De braam komt in heel Europa inheems voor en in het Zuid-Amerikaanse hooggebergte. Wie heeft er niet ooit bramen geplukt in de duinen of het bos? Uitlopers van de braam die de grond raken vormen wortels en zo kan een wirwar van takken met doornen ontstaan. Daarom werden vroeger braambossen gebruikt als bescherming van heilige plaatsen.
Trivia
-
Bramen zijn gezond, vol met vitamines en super lekker. Maar je kunt ze ook invriezen voor later of er meteen lekkere sappen, taarten, desserts, jams of salades mee maken.
-
Vogels zijn ook gek op bramen, bescherm de struik met een net.
-
Sommige bramensoorten blijven erg compact waardoor ze ook goed passen op je patio, terras en balkon.