Kleuren en vormen
Het blad van Aglaonema heeft schitterende kleuren met fijnzinnige tekeningen. De lichtgroene varianten zijn het bekendst, maar deze prachtige woonplant is ook verkrijgbaar met een zilveren, gele en rode gloed. De plant bloeit wel, maar hoogst bescheiden. De bloemen zitten onder het blad en groeien op een kolf, omgeven door een schutblad, met vrouwelijke bloemen aan de basis en mannelijke bloemen hogerop. De mannelijke bloemen hebben de piepkleine glanzende meeldraden waar de plant haar naam aan dankt. Omdat de bloemen niet veel voorstellen en Aglaonema er veel energie in steekt, kunnen ze het beste worden weggeknipt, om de sierwaarde van de plant te sparen.
Symboliek
De naam Aglaonema komt uit het Grieks en is samengesteld uit agláos (schitterend) en néma (draad). Dit duidt op de glimmende meeldraden van de bloemen.
Herkomst
In het wild groeit Aglaonema in de subtropische regenwouden van Thailand, Indonesië en Maleisië. Daar gedijt de plant onder het bladerdak van grotere bomen en struiken, die ervoor zorgen dat de zon Aglaonema amper kan bereiken. De eerste publicatie over de plant was in 1704, door Camellus, een Jezuïtische priester op de Filippijnen. De plant behoort tot de familie Araceae, oftewel Aronskelken en bevat ongeveer veertig soorten. Ook inheemse Aglaonema's hebben bont blad en blijven over het algemeen redelijk klein. Naast het prachtige blad is het sterkste punt van deze plant dat hij in vergelijking met andere bladplanten erg makkelijk te onderhouden is. Aglaonema kan tegen een stootje, verdraagt vergeetachtige watergevers en stelt je niet snel teleur. Dat maakt hem ook voor beginnende plantenliefhebbers een echte aanwinst. Als mooie bladplant heeft Aglaonema bovendien een luchtzuiverende werking en draagt dus bij aan een gezonder kamerklimaat.
Leuk weetje
Aglaonema is de rode draad in de hitfilm 'Léon. De gelijknamige hoofdrolspeler koestert hem en Mathilda geeft de plant aan het einde van de film een nieuwe kans. Heel toepasselijk voor deze bikkel.