Vormen en kleuren
Peperomia is er in vele soorten, maten, soorten en kleuren, van groen tot roze. De planten hebben grote sierwaarde door de vorm en kleurtekening van de bladeren. Die kunnen klein en weelderig zijn, maar ook lang en puntig. Of juist robuust, in een volle struikvorm. Sommige Peperomia bloeien met stevige groene stengels die fier omhoog staan, als vrolijke staartjes, andere bieden voornamelijk prachtig blad. De opbouw van dat blad is mooi gelaagd, zodat de plant er vol en levendig uitziet. Uniek aan Peperomia is dat al dat blad luchtzuiverend werkt, volgens onderzoek van NASA. Uit de aanvullende Wolverton's Clean Air studie blijkt dat Peperomia het niveau aan formaldehyde binnen met 47% vermindert. Formaldehyde is de stof die de lucht binnenshuis in de grootste concentraties aanwezig is.
Symboliek
Peperomia wordt in Brazilië gezien als een geluksbrenger. Het is daar een hart-onder-de-riem-cadeautje dat zegt: 'Het komt allemaal goed'. De naam is afgeleid uit het Grieks: ‘peperi’ betekent 'peper' en ‘homoios’, wat staat voor 'gelijkend’.
Herkomst
Peperomia komt uit een grote familie van zo'n 500 sierbladplanten en is verwant aan peper. Er zijn zo'n 1600 inheemse soorten, in het wild groeit de plant in het Amazonegebied van Zuid-Amerika, bij voorkeur onder bomen waar het warm en schaduwrijk is. Als woonplant heb je er amper omkijken naar, 'liefdevol verwaarlozen' is de beste aanpak. Dat maakt van Peperomia een geschikte instapplant voor mensen met niet al te groene vingers. Hij heeft een reeks illustere bijnamen, je vindt hem onder andere als zwanenkroos, dwergpeper, krokodillentranen, watermeloenplant of rattenstaartje.