Tuinroos

Moderne klassieker met sprookjesfactor

Mysterieus en sensueel met koele, fluweelzachte bloemen? Rozen spreken al eeuwen tot de verbeelding en brengen kleur en geur in je tuin.

Kleuren en vormen

Grootbloemig, zonder doorns, één roos per stengel of trosroos, klimroos, dwergroos, rambler, op stam, als struik en ook nog eens verkrijgbaar in bijna alle kleuren – hoezo, keuzestress? Roos (Rosa) is een van de meest ontwikkelde tuinbloeiers die in vele vormen verkrijgbaar is. De klassieke tuinroos heeft een weelderige, tikje wilde vorm en staat het mooist op plekken waar de natuur een beetje zijn gang mag gaan. Afhankelijk van de ruimte die je hebt en het formaat van de planten, staan tuinrozen graag met zijn drieën of vijven bij elkaar.   

Herkomst

Roos behoort tot de rozenfamilie en telt in het wild zo'n 300 soorten. Het aantal veredelde cultivars wordt geschat op meer dan 30.000. Wilde rozen hebben zich ontwikkeld in gematigde klimaten, tegenwoordig groeien ze wereldwijd. Het zijn planten die al heel lang deel uitmaken van de natuur, er zijn fossiele resten gevonden van wilde rozen die 40 miljoen jaar geleden bloeiden. De plant werd zo'n 5.000 jaar geleden in China voor het eerst als 'tuinroos' gebruikt. Voor de achttiende eeuw waren er alleen roze en witte rozen die de tuinen kleurden. Pas later kwamen daar de rode en de gele soorten bij. 

Trivia

  • De blaadjes worden gebruikt voor parfums, de rozenbottels voor siroop en jam.
  • Roos komt van 'rhod', het Keltische woord voor rood. Dat was destijds de meest voorkomende rozenkleur.
  • Een tuin waarin rozen de voornaamste planten zijn, mag een rosarium worden genoemd.
  • Shakespeare was dol op rozen: het woord roos komt meer dan vijftig keer voor in zijn werk.
  • De oudste roos ter wereld zou al meer dan duizend jaar zijn en groeit tegen de kathedraal van Hildesheim in Duitsland.