Kleuren en vormen
Met de Primula maakt je hart een sprongetje. Kijk maar naar haar heldergroene, stevige blaadjes en vrolijke bloemetjes in het roze, rood, wit, paars, lila, geel of blauw. De Primula wordt trouwens ook wel sleutelbloem genoemd. Ken je de legende achter deze naam? Hemelpoortbewaker Sint-Petrus had een begerenswaardige sleutelbos met gouden sleutels. Op een dag gleed deze uit zijn handen en viel de bos op de aarde. Op de plaats waar hij was neergekomen, groeide een opvallende plant met een tros goudgele bloemen. En zo werd de sleutelbloem geboren.
Herkomst
Wilde primula’s komen vaak voor in de bergen van het noordelijk halfrond, er groeien zo’n vijftien soorten in de Europese Alpen. In het laagland zijn Primula’s vaak geel omdat ze worden bestuift door bijen, terwijl in hogere sferen juist vlinders de plant bestuiven. Die zorgen daarmee voor witte, roze, blauwe of violetkleurige bloemen. Ingenieus, toch?
Symboliek
Primula is afgeleid van primus (eerste) omdat het een van de eerste bloeiers van het jaar is. Daar is ook de betekenis van de plant op gebaseerd. Deze winterbloeier staat voor een nieuw begin, groei en hoop.