Wilg

Voor ieder terras een passend exemplaar

Knotwilg, treurwilg, kronkelwilg: je kent waarschijnlijk meer wilgen dan je denkt. Ze zijn er dan ook in allerlei maten, dus geschikt voor postzegelterras en kasteeltuin.

De wilg is ook bekend als Salix. Het is een bladverliezende boom of struik, die in het voorjaar katjes vormt. Daarna verschijnen er nieuwe bladeren, vaak lang en smal. Sommige wilgen krijgen in de winter okerkleurig blad, of hebben krullende takken. Zo is er altijd een wilg waar jij voor valt. Goed om te weten: de wilg is van origine een snelgroeiende boom. Als je een kleinere tuin hebt is het een aanrader te kiezen voor een compacter soort, zoals bijvoorbeeld:

  • Het Japanse of bonte wilgje: Salix integra 'Hakuro-nishiki'.

  • De kleine, slanke treurwilg: Salix Caprea 'Kilmarnock'.

  • Of de kronkelwilg: Salix matsudana 'Tortuosa'. De snoeitakken van deze wilg doen het bovendien leuk als Paasdecoratie.

Herkomst

In Nederland en België zijn rijen knotwilgen langs een sloot een bekend gezicht. Hier komt de boom dan ook vandaan. Er zijn ook wilgensoorten die oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komen.

Trivia

  • Wilgenbast werd vroeger gebruikt tegen reumatiek en jicht. De bast bevat namelijk salicine, het hoofdbestanddeel van aspirine. Door op een stukje bast te kauwen, kon je de pijn verlichten.

  • Knotwilgen bieden door hun dichte kruin en hun vaak holle stam ideale nest- en schuilmogelijkheden voor vogels, marters, vleermuizen en insecten. Om die nesten niet te verstoren, is het belangrijk om de knotwilg in de winter te snoeien.

  • Volgens het bijgeloof zou de wilg een sterke magische lading hebben. Bij de Germanen was de boom een symbool van de dood. Heksen zouden in de kruinen van de wilgen rusten. Vroeger maakte men daarom fluitjes van wilgenhout om heksen en duivels te verjagen. Een voodoo-gebruik is een knoop leggen in een wilgentak. Daarmee zou je iemand op afstand in het nauw kunnen drijven.

  • Vanwege zijn welige groei staat de wilg symbool voor vruchtbaarheid. De treurwilg is het symbool voor een ongelukkige liefde, de dood en het dodenrijk.