Recept: pistache-citroencrèmetaart met gesuikerde begonia’s

Bijna te mooi om aan te snijden. Bijna dan..

Als je op zoek bent naar een recept om de honger van de grootste smulpapen te stillen, kun je nu stoppen met de zoektocht. Neem je smaakpapillen mee op avontuur met tonen van fris, zuur, notig en bloemig! Is er nog taart?

Recept: pistache-citroencrèmetaart met gesuikerde begonia’s Delicious & Mooiwatplantendoen.nl

Dit heb je nodig voor 4-8 personen

  • 24 uur de tijd, zodat de suikerbloemen goed kunnen drogen
  • 1 eiwit 
  • 100 g fijne kristalsuiker 
  • 100 g begoniabloemen
  • 1 el venkelpoeder (venkelzaad tot poeder gestampt)

Voor de taartbodem

  • 250 g bloem 
  • 140 g koude boter 
  • 50 g suiker 
  • 2 eidooiers

Voor de vulling 

•    6 (bio)citroenen 
•    9 eidooiers 
•    250 g suiker 
•    175 ml bio crème fraîche 
•    225 g gemalen, groene pistachenootjes + 50 g fijngehakte extra voor erover
•    penseel om bloemen met eiwit in te kwasten
•    fritespapier
•    springvorm 28 cm Ø, ingevet
•    steunvulling van droge bonen of keramische korrels

Zo maak je het

Stap 1:

Verwarm een dag of ochtend van tevoren de oven voor op de laagste stand; niet hoger dan 40°C* (rijsstand). Klop het eiwit kort los met een scheutje water. Kwast de begoniabloemen heel dun in met het eiwit en bestrooi dan dun met de suiker. Leg de blaadjes op een met fritespapier belegde bakplaat en laat 4-6 uur in de oven drogen.

*Check met een thermometer of de oven niet te warm is. Anders kun je de bloemen beter een hele dag en nacht aan de lucht laten drogen.

Stap 2:

Meng voor het deeg snel, het liefst in een keukenmachine, de bloem met de boter, suiker, eidooiers en een snuf zout. Kneed kort (of laat de machine kort draaien). Doe het deeg in plastic folie en laat in 1 uur ijskoud worden in de koelkast.

Stap 3:

Verwarm de oven voor op 200°C. Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot een lap van 36 cm Ø en bekleed hiermee de vorm of druk het uit in de vorm. Snijd de rand mooi bij. Beleg met bakpapier en vul met de steunvulling. Bak de taart zo 10 minuten voor. Haal de taart uit de oven, verwijder het bakpapier met de steunvulling en zet de taart nog eens 10 minuten terug in de oven.

Stap 4:

Rasp ondertussen de schil van vier citroenen en pers alle citroenen uit. Klop de eidooiers met de suiker tot een dik en schuimig goedje in ongeveer 10 minuten. Voeg al kloppende het citroensap en -rasp, de crème fraîche en het pistachemeel toe.

Stap 5:

Temper de oven naar 125°C. Schenk de vulling in de taartbodem, tot net onder de rand. Bak de taart 40-45 minuten in het midden van de oven, de vulling is nu gestold maar nog wel ‘wiebelig’. Laat de taart helemaal afkoelen. Bestrooi met de fijngehakte pistachenoten en beleg met de gesuikerde begonia’s. Bestrooi door een zeefje met venkelpoeder.

Serveer de taart op een mooi bord of taartplateau. Zet het neer op tafel en let op: drie keer knipperen en er zijn alleen nog kruimels. Is er nog een stukje taart?

*Dan nog even dit: zet nooit zomaar je tanden in een (snij)bloem of plant, gebruik alleen eetbare bloemen van gespecialiseerde leveranciers die geteeld zijn voor consumptie.