Simpel en duurzaam
Wil je het jezelf echt makkelijk maken, dan kun je in je tuin een compleet irrigatiesysteem aanleggen. Op een balkon, en bij losse potten en bakken, die je nog wel eens verplaatst als je je tuin anders wilt inrichten, zijn losse reservoirs praktischer. De bekendste zijn de tuitjes die op een gewone plastic fles passen. Hiermee kan de plant er dagen tegen, zonder dat je er iets aan hoeft te doen. Het is een budgetvriendelijke en duurzame methode: fles en tuitje kun je eindeloos hergebruiken.
Voor welke plant? Omdat de aanwezige fles niet al te subtiel is, is dit vooral een optie voor bakken en potten met veel blad, waarin je de fles kunt verstoppen.
Glazen bol voor je plant
Hou je van spannend en subtiel, dan is het systeem van House of Thol misschien iets voor je. Het reservoir bestaat uit een mooie glazen bol met een old school kurk en een terracotta pin die de grond ingaat. Via de poreuze pin absorbeert de kluit zelf de gewenste hoeveelheid vocht. Gemiddeld kan een plant twee weken vooruit op één reservoir, al die tijd kun je dus lekker lezen of wolkjes tellen in je tuin.
Voor welke plant? Blikvanger voor in een schaal op je tuintafel en je mooiste potten op je terras.
Je planten managen als een baas
De Parrot Flower Power is een draadloze plantensensor en ziet er een beetje uit als een takje. Je download de bijbehorende app en steekt de Parrot in de pot waar hij lichtsterkte, temperatuur, voeding en vochtigheid meet. Is er sprake van te nat of te droog, dan krijg je een berichtje op je telefoon hoe je moet ingrijpen ('Geef over twee dagen water') . De app heeft een bibliotheek met informatie over meer dan 7000 planten, je hoeft dus niets meer op te zoeken.
Voor welke plant? Een soloster die je wilt koesteren, zoals bijvoorbeeld een citrusboompje.
Compleet met dobber
Simpel en no nonsense voor als je geen zin en geen tijd hebt om steeds aan de aarde te voelen: het Elho watergeefsysteem bestaat uit een reservoir met een ruitje waarachter je een rode dobber ziet. Heeft de plant te weinig water, dan zakt de dobber uit beeld. Reservoir bijvullen en hij kan er weer 10-15 dagen tegen. Heel geschikt voor alles op stam.
Voor welke plant? Dit systeem werkt het best bij grote tuinplanten in een diepe sierpot, zodat het kapje van het reservoir onder de rand valt.
Multitasker voor je potten
Heb je vooral groepjes planten in potten en bakken bij elkaar staan, dan is het Aquasolo Multipots-systeem een optie. Uit het zicht – bijvoorbeeld onder een rek - zet je het reservoir. Dat is verbonden aan microporeuze keramische kegels die de grond in gaan. Op één reservoir kunnen zo tot wel 40 planten worden aangesloten. Afhankelijk van de planten en het weer moet het reservoir om de twee weken worden bijgevuld.
Voor welke planten? Geschikt voor al je potten en bakken. De waterdosering per plant regel je met verschillende kegels: zo kun je een dorstige hortensia op hetzelfde reservoir aansluiten als een matige drinker als olijf; scheelt onnodig werk en levert extra lekker-luieren-op-het-terras-tijd op!