Heesters is een verzamelnaam voor struikachtige planten die geen hoofdstam hebben, maar zich vrolijk vertakken. Ze zijn er in alle soorten en maten, en zowel bloeiend als bladhoudend. Soms worden ze gebruikt voor hagen, maar veel sierheesters zijn als kuipplant ook een prachtige blikvanger op je terras. Vooral de wintergroene varianten zorgen voor beleving en kleur, en de wat grotere exemplaren kunnen prima een vetbol (of zes) hebben. We stellen er vijf aan je voor.
Maatje S: bergthee
De blaadjes van dit fijne struikje verkleuren prachtig van groen naar paarsrood tot bijna zwart. En steken extra mooi af bij de mooie bessen van bergthee. Erg mooi als makkelijke bodembedekker (plant in dit geval 10-12 stuks per vierkante meter). Maar ook een funky element in gemengde potten en bakken, zoals met aster en heide. Bergthee is een blijvertje, dus als de rest is uitgebloeid, maak je er met wat witte najaarsviolen meteen een decemberdesign van.
Maatje M: struikheide
Een vleugje wildernis, een beetje 'Wuthering Heights', je hoort in de verte Kate Bush al zingen bij struikheide. Stoere struik, fijne bloemetjes, blijft lang mooi als pot- of kuipplant. Zet er een paar bij elkaar, liefst een beetje slordig, want zo groeien ze ook in de natuur. Kies voor een passende basis: zoveel Brönte-achtige beauty verdient iets romantisch met wat groeven en deuken.
Maatje L: Leucothoe
In de volle grond is Leucothoe een kleurrijk geval met mooie bladeren en bessen. Om al die sterke punten nog beter uit te laten komen, geef je deze sierheester een iets hogere plek. Vier spectaculaire potten met dito Leucothoë's erin en je hebt verder niet zo gek veel meer nodig in je herfsttuin. Deze vorm van natuurlijke luxe is een trendy en sprankelende manier om meer groen op je terras te creëren, zonder dat er voor gespit hoeft te worden.
Maatje XL: Nandina
Groen aan de onderkant, vlammend rood aan de bovenkant en dat kleurt en fleurt zo wekenlang door. Nandina is verkrijgbaar in kleinere formaten, maar meestal heb je er een behoorlijke struik aan die het goed doet in potten. Erg mooi is de basis kiezen op de toppen. Nandina combineert bovendien erg mooi ton-sur-ton met planten in hetzelfde kleurschema, zoals Heuchera, Leucothoë en Japanse esdoorn.
Maatje XXL: laurier
Je snoeibeleid bepaalt de grootte en de uitstraling van laurier. Deze heester laat zich in allerlei klassieke vormen snoeien, maar je kunt er ook een aparte miniboom van maken. In dat laatste geval haal je de onderste takken weg en heb je – heel vervreemdend – een eeuwig groene boom in je tuin. Laurier kan het hebben, het is een sterke plant die elk voorjaar weer nieuwe scheuten aanmaakt.