Teveel goede zorgen kan ook nog!
De ene plant is de andere niet. Een moerasbewoner als de Parapluplant wil het liefst altijd pootjebaden. Terwijl een orchidee, die er toch uitziet als een veeleisende diva, genoeg heeft aan eens in de twee weken een dompelbadje. Het heeft dus zin om even de plastic pin te bestuderen die vrijwel altijd in een nieuwe plant zit. Daarop staat meestal alles wat er nodig is om hem happy te houden.
Gun je plant een beetje zelfredzaamheid
Meestal komt het verzorgingsproces ongeveer op hetzelfde neer: niet te nat, niet te droog. Dat botst vaak met de realiteit: niet iedereen heeft tijd en zin om elke dag een exacte dosis vocht toe te dienen. Voor drukke plantenliefhebbers zijn er slimme oplossingen. En je hebt zelfredzame planten, die met een beetje hulp zelf bijtanken. Zo'n systeem maak je trouwens makkelijk zelf.
Een beetje lichttherapie voor de groene bewoners
Dan is er de kwestie licht. Kwekers nemen geen enkel risico en komen vrijwel allemaal met hetzelfde advies: 'wel licht, maar geen direct zonlicht'. Terwijl het best onhandig is om al je planten midden in de kamer te zetten om aan die ideale omstandigheden te voldoen. Gelukkig zijn er veel planten die graag in de vensterbank staan, zoals Kalanchoës en andere vetplanten. Ook de meeste huis-tuin-en-keukenorchideeën kunnen ook best wat zon hebben. Ga af op het groene blad: hoe dikker en steviger dat is, hoe meer licht het kan hebben.
Plantenvoeding 2.0 is makkelijker dan ooit
Voedingsadviezen komen eveneens grotendeels overeen: planten zouden het best gedijen op eens in de twee weken water met wat plantenvoeding. Maar dat moet je afmeten en mixen en wees eerlijk: je hebt nog meer te doen. Oplossing zijn voedingskegels die geleidelijk bouwstoffen afgeven. Je stopt ze in de aarde, activeert ze door water te geven en bent zo zes maanden lang onder de pannen.
Even samen douchen, altijd gezellig!
En verder? Af en toe een slagje draaien zodat je plant niet scheef groeit. Uitgebloeide bloemetjes wegplukken. En vergelende blaadjes wegtrekken of knippen. Afgezien van planten met harige blaadjes (Kaaps viooltje) of blaadjes met een witgrijs laagje (Hertshoornvaren), zien de meeste groene planten je bovendien graag af en toe met een plantenspuit. Of gaan lekker met je mee onder de douche. Zo wordt jullie relatie nóg hechter.
Heb jij nog handige tips?
Deel ze met onze plantenfans via Facebook of Twitter. Dankjewel!