Sprekende kleuren, lachende bloemengezichtjes: najaarsviolen zijn een uitstekende remedie tegen de vallende-blaadjes-blues. Het zijn dezelfde planten als voorjaarsviolen, maar op een ander tijdstip gezaaid door de kweker. Zo brengen ze gedurende het hele najaar en de winter groen en kleur in de tuin en op het terras. Ze kunnen als perkplant in de volle grond, maar doen het ook uitstekend in potten, schalen en manden. Er zijn heel veel variëteiten, van bosviooltjes tot grootbloemige violen. Plant ze dicht op elkaar, voor het mooiste effect.
Alle kleuren van de herfst
Najaarsviolen plant je vanaf half september tot en met oktober. Ze zijn verkrijgbaar in typische herfstkleuren als oranje, bruin en paars Je hebt er lang plezier van, omdat ze goed tegen de kou en winterse buien kunnen. Als het heeft gevroren, kan de plant wat gaan hangen, maar dat betekent zeker niet einde verhaal. Het beste is de viooltjes dan gewoon met rust te laten. Als de temperaturen omhoog gaan, komt de plant ook weer omhoog. Als het echt koud wordt, maakt najaarsviool niet veel nieuwe bloemen meer aan. Wordt het in de lente weer iets warmer, dan gaan ze vanzelf weer knoppen vormen. Leuk is dat ze zich soms ook uitzaaien. Dan kun je in het voorjaar ineens een viooltje tussen de tegels tegenkomen!
Styling in je eigen smaak
Door de ruime kleurkeuze in najaarsviolen kun je de styling helemaal aanpassen aan je eigen smaak of het seizoen. Rode, roze, bruine, oranje en gele viooltjes staan prachtig herfstig in riet en terracotta. Blauw-lila-paars en wit matchen mooi met zink en grijs voor een wat modernere look. En met witte najaarsviolen en bijvoorbeeld wat bergthee zet je een typische wintersfeer neer. Najaarsviolen doen het ook uitstekend in hangmanden, eventueel met wat grassen of klimop. Zo kun je de kleur nóg beter verdelen over de tuin.
Najaarsviool trivia
-
Violen (officiële naam: Viola) komen in het wild voor in streken met een gematigd klimaat, op vochtige, iets beschaduwde plekken. Het is een Europese plant die pas in de 19de eeuw in andere werelddelen is terechtgekomen.
-
Voor inheemse soorten geldt: hoe kleiner de bloem, hoe beter de plant in staat is om te verwilderen.
-
Viool staat symbool voor nederigheid en bescheidenheid.
-
Voor wie droomt over viooltjes, is groot geluk binnen handbereik.
-
Plant onder de najaarsviolen bloembollen. Als de najaarsviooltjes in het voorjaar uitgebloeid zijn, piepen de eerste lentebloeiers er – verrassing! – al doorheen.
-
Sommige viooltjes zijn eetbaar. Kies hiervoor wel de speciaal voor consumptie geteelde viooltjes.
-
Violen zijn een populair ingrediënt voor parfums. In de 16de eeuw werden er rond Grasse in Zuid-Frankrijk hiervoor al viooltjes geteeld.
-
Viooltjesgeur was het lievelingsparfum van Napoleon en zijn vrouw Josephine. Na haar dood in 1814 liet hij haar graf met violen bedekken en droeg vanaf dat moment een gedroogd viooltje in een medaillon.