In de volle zon opent Middaggoud (de wetenschappelijke naam is Gazania) zijn grote bloemen helemaal. En 's avonds en als het gaat regenen doet de plant ze weer dicht. Het hart is de moeite waard om eens van dichtbij te bekijken. De kern glanst, eromheen staan meeldraden rechtop en worden weer omringd door donkere vlammen op de bloemblaadjes, hij heeft er echt werk van gemaakt. Middaggoud maakt veel bloemen aan en heeft mooi spits groen blad dat aan de onderkant een beetje wit behaard is. De tuinbloeier is verkrijgbaar met gele, oranje, witte, rode, paarse en tweekleurige bloemen die vlinders en bijen aantrekken, wordt zo'n 25 cm hoog en bloeit tussen juni en oktober.
Sterk staaltje evolutie
Middaggoud komt uit de composietenfamilie en groeit in Zuid-Afrika. De plant is thuis in het unieke landschap van Namaqualand, de wilde bloemenregio van het land. Het is een kruidachtige bloeier waarvan in de natuur zo'n 30 soorten voorkomen. Sommige sluiten niet alleen hun bloemen, maar draaien ook hun blad 's nachts om. Zo komt de wollige bovenkant boven te liggen en neemt de plant vermoedelijk beter de ochtenddauw in droge gebieden op.
Trivia
- De wetenschappelijk naam Gazania is naar de Italiaanse botanicus Gaza. In het Latijns staat 'gaza' ook voor rijkdommen, een verwijzing naar de schitterende kleuren.
- Veel volksnamen – middaggoud, Mittagsgold – zijn gebaseerd op het feit dat de plant graag uitslaapt en pas rond de middag, als de zon op kracht komt, helemaal open gaat.
- Omdat middaggoud een beetje droogte kan hebben, is de plant geschikt voor de verwachte zomers van de toekomst.