Er is nogal wat keuze in kornoelje (wetenschappelijke naam: Cornus). Zo zijn er bossige struiken met iets golvende blaadjes en rode takken, maar ook heesters met gele bladeren en bomen waarbij de witte of gele bloemen bloeien op het kale hout. Andere soorten bloeien weer zo uitbundig dat je de hele struik niet meer zit. In de zomer zitten er bessen aan deze multitasker, in het najaar is het een absolute showstopper in de tuin, met dank aan de weergaloze verkleuring van het blad. Kornoelje kan in het wild tot acht meter hoog worden, als tuinplant pakt het formaat meestal wat bescheidener uit.
Bloeiende klassieker
Kornoelje bestaat uit een groep struikachtige planten en bomen in een familie die dezelfde naam draagt. Hij groeit in Europa, Azië en Noord-Amerika en is vaak een van de eerste struiken die in het voorjaar bloeit. Dat maakt hem al eeuwenlang alom geliefd: in volksgezegden betekenen de eerste bloemen van kornoelje het officieuze einde van de winter, ook al zegt de kalender iets anders.
Trivia
- De wetenschappelijke naam Cornus is afgeleid van het Latijnse woord voor 'hoorn' en slaat op het buitengewoon harde hout van kornoelje, dat werd gebruikt voor wielen en weefgetouwen. De Nederlandse naam komt van de Franse: cornouille.
- Als je op de donkere avonden van het vroege voorjaar kornoelje van onderen af verlicht, lijken de bloemen als verstilde vlinders op de takken te zitten: een buitenaards mooi gezicht.
- In Rusland worden de bessen uitgeknepen in een zakdoek, waarna een wens mag worden gedaan. Wens een nieuwe zakdoek, want de vlekken gaan er moeilijk uit...