Handelskwekerij Ubink: toen en nu
Handelskwekerij Ubink ligt in Kudelstaart (gemeente Aalsmeer in Noord-Holland) en werd opgericht in 1927. Rond 1954 groeide de kas onder leiding van Gerard Ubink uit tot 3600m². Gerard reisde af naar zuidelijke landen als Marokko en de Canarische Eilanden, op zoek naar nieuwe soorten cactussen en succulenten (vetplanten). Al snel kwamen de eerste soorten naar Nederland.
Eind jaren ‘80 namen de drie broers Gert, Edwin en John Ubink het familiebedrijf over van hun vader. Zij lieten het bedrijf verder groeien door grote uitbreiding in Kudelstaart, waar inmiddels 60.000m² aan moderne kassen staat. Daarnaast werd een kwekerij van maar liefst 120.000m² gestart op Tenerife. Onder leiding van de broers en de nieuwe generatie, die in 2023 toetrad, is Handelskwekerij Ubink uitgegroeid tot een van de grootste, vooraanstaande bedrijven in Europa op het gebied van cactussen en succulenten.
"Jaarlijks kweken we zo'n 5 miljoen cactussen, waaronder ruim 150 verschillende soorten"
Het kweekproces van cactussen: traag maar gestaag
Op de kwekerij gaat het er ogenschijnlijk rustig aan toe: de planten gaan hun gang en groeien traag maar gestaag. Toch zijn de kwekers druk bezig: de cactussen worden met scherpe blik in de gaten gehouden en er wordt adequaat ingesprongen op plantbehoeften zoals overpotten, bewatering, stekken, sorteren, de juiste beluchting en controles op ziektes en plagen.
Kwekerij Ubink teelt zoveel mogelijk met de seizoenen mee. Cactussen in de kas hoeven, hoewel ze van warmte houden, niet extra warm gehouden te worden. Voldoende licht is belangrijker dan warmte. Pas als de temperatuur daalt tot zo'n 5°C wordt de kas verwarmd, want cactussen kunnen niet tegen kou (en vorst).
soorten cactussen
Samen met de kwekerij op Tenerife worden jaarlijks meer dan 5 miljoen cactussen gekweekt, waaronder ruim 150 verschillende soorten. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Cowboy cactus (foto 1), Road Kill cactus (foto 2) , Maancactus (foto 3) of Schoonmoedersstoel (foto 4)?
focus op milieuvriendelijke teelt
In de kassen van Handelskwekerij Ubink wordt zo energiezuinig en milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd. Zo wordt het bedrijf volledig voorzien van zelf opgewekte stroom en wordt een eventueel overschot aan stroom teruggeleverd. Voor verpakkingsmateriaal zo veel mogelijk gebruikgemaakt van gerecyclede materialen. Daarnaast wordt het gebruik van gas tot een minimum beperkt en wil de kwekerij in de toekomst volledig gasloos gaan telen.
Ook gewasbescherming gebeurt op een zo biologisch en milieuvriendelijk mogelijke manier. Beestjes worden bestreden met beestjes. Zo wordt wolluis bestreden door roofkevertjes en worden aaltjes uitgezet in de bodem rondom de planten om trips te bestrijden.
Leuke weetjes:
- Het eerste dat de medewerkers op de kwekerij leren is dat ze een cactus niet moeten proberen te vangen als hij valt. Er zijn cactussen met zulke scherpe stekels dat je ze bijna als moordwapen zou kunnen gebruiken!
- De meeste cactussen groeien slechts enkele centimeters per jaar, dus geduld is nodig als cactuskweker!
- Veel cactussen hebben een naam waarin een vleugje humor verwerkt zit. De Road Kill cactus is zo genoemd omdat de schijven zo plat zijn dat het lijkt alsof ze door een auto zijn overreden. En als je een hekel hebt aan je schoonmoeder, geef je de Schoonmoedersstoel cactus cadeau.
- Handelskwekerij Ubink kweekt niet alleen 5 miljoen cactussen per jaar, maar is ook een van de grootste aanbieders van vetplanten in Europa. In totaal worden er in de kwekerij zo'n 12 miljoen planten per jaar gekweekt!
Verzorging van cactus: tips van de teler
Als er één plant is die gedijt door liefdevolle verwaarlozing, dan is het de cactus. Geef ‘m niet te veel aandacht en de plant groeit uit tot een eigenwijze plant. Toch kun je er met een aantal tips voor zorgen dat je cactus maximaal zal stralen. Bekijk daarom de onderstaande tips voor de verzorging van een cactus:
- Cactus is een woestijnplant en staat daarom graag op een lichte en warme plek. Cactus kan zelfs tegen direct zonlicht!
- In een warme, zomerse periode kun je een cactus ook prima buiten zetten. Let er wel op dat hij niet ineens heel veel direct zonlicht krijgt (dan kan de cactus verbranden) en dat hij niet extreem nat kan worden door een regenbui. Plaats 'm dus het liefst op een overdekte plek.
- Geef een cactus niet veel water. Liever iets te weinig dan te veel en liever in één keer veel water en dan een paar weken niet, dan iedere week een beetje. De kluit mag helemaal droog zijn voordat je de cactus opnieuw water geeft.
- In de groeiperiode (maart t/m september) is 1x per twee weken water geven voldoende.
- In de rustperiode (oktober t/m februari) is 1x per maand water geven genoeg.
- Geef cactussen met witte haren altijd water van onderaf.
- In de groeiperiode (maart t/m september) kun je de cactus 1x per 6 weken een beetje cactusvoeding geven.
- Verpot de cactus wanneer nodig, vaak eens per 2 jaar. Hiervoor kun je cactusgrond of potgrond voor bloeiende planten gebruiken.
- Een stekel van een cactus opgelopen? Een grote haal je weg met een pincet. Kleine stekels verwijder je het beste door er ducttape op te plakken en weg te trekken, of door van een oude panty een balletje te maken en ermee over de plek te wrijven. De laatste fijne stekels wrijf je eruit met olijfolie.