Kwekerij Vreugdenhil: bollen en potplanten
Vreugdenhil Bulbs & Plants is opgericht in 1938 door Jochem Vreugdenhil Sr. Hij teelde verschillende soorten groenten, druiven en tulpen. Bovendien was Jochem een van de eersten die Amaryllis kweekte (jaren ‘60). Momenteel wordt het bedrijf geleid door zijn kleinzoon Jochem Vreugdenhil en zijn vrouw Marjolijn. Met zo’n 125.000m2 aan kassen op 3 locaties in het Westland, is het bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven in zijn soort.
Jaarlijks worden door Vreugdenhil in totaal zo’n 20 miljoen potplanten gekweekt, waarvan een groot gedeelte Calla's. Vandaar dat we je laten zien hoe de populaire Calla wordt gekweekt in de kas van Vreugdenhil.
"We streven naar de mooiste en sterkste Calla's, met veel bloemen, compacte groei en intense kleuren"
Hoe worden calla’s gekweekt?
Calla wordt ook wel Zantedeschia, aronskelk of bekerplant genoemd. Het is een populaire kamerplant met een stijlvolle, klassieke uitstraling en Afrikaanse roots. Maar hoe worden Calla’s precies gekweekt in de kas van Vreugdenhil? Dat gaat als volgt:
- Om de mooiste planten te krijgen wordt streng gelet op de herkomst van de knollen. De knollen van de Calla's van Vreugdenhil worden in Nederland geteeld, in samenwerking met verschillende kwekers en veredelaars.
- In de kas van Vreugdenhil worden de knollen worden per stuk in een pot met peatfree mengsel geplant (dit is een mengsel van 6 verschillende grondstoffen, zonder veen).
- De potten met planten worden vervolgens in een warme kas met hoge luchtvochtigheid gezet (spruitruimte).
- De Calla’s blijven twee weken lang in de warme kas staan, totdat er scheuten (groene puntjes) tevoorschijn komen.
- Planten waar een scheut uit naar boven komt worden in de kas gezet. Door goed te letten op hoeveel scheuten de knol geeft, kun je al zien hoeveel bloemen eruit zullen komen.
- Na 10 weken zijn de Calla’s groot genoeg en komen ze in bloei. Ze worden via de lopende band naar de verwerkingsruimte gebracht, krijgen een hoes, worden op karren gezet en zijn dan klaar voor transport.
Leuk weetje: Vreugdenhil gebruikt een lopende band systeem van maar liefst 10 kilometer lang! Op die manier kunnen planten als calla’s gemakkelijk van de 'oppotruimte' naar 'spruitruimte' worden gebracht, of van de kas naar de verwerkingsruimte.
Focus op MVO en duurzaamheid
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en duurzaamheid staan bij Vreugdenhil hoog in het vaandel. Dat uit zich onder andere op de volgende manieren:
- Er wordt zoveel mogelijk van het peatfree mengsel gebruikt in plaats van potgrond, aangezien dit een veel duurzamer alternatief is.
- Twee kassen zijn Groen Label Kassen, dat wil zeggen dat ze voldoen aan strenge milieu-eisen.
- De hoofdlocatie beschikt over ondergrondse waterberging, waar 6 miljoen liter schoon water wordt opgeslagen.
- Vreugdenhil maakt gebruik van 990 zonnepanelen. Bovendien wordt gebruikgemaakt van warmtekrachtkoppeling (WKK), waardoor warmte kan worden opgeslagen en zo’n 20% energie wordt bespaard.
- Het assortiment van Vreugdenhil bevat diverse potplanten met roots in Afrika (zoals Ornithogalum en Scilla). Een deel van de opbrengst van die planten gaat naar projecten in Afrika, die in samenwerking met het Zambian Carnivore Project (ZCP) worden afgestemd.
- Vreugdenhil werkt nauw samen met een kwekerij in Zambia en steunt de organisatie (ZCP) voor behoud van een gezond ecosysteem in Zambia.
- Veel bloemen (afkomstig van potplanten na sortering) gaan naar een verzorgingstehuis. Want bloemen geven ouderen een boost, en dat is wetenschappelijk bewezen!
Verzorging van calla als kamerplant
Calla in huis gehaald of gekregen? Dan wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Met de onderstaande tips zorg je voor de juiste verzorging van Calla:
- Calla staat het liefst op een lichte plek, maar liever niet in direct zonlicht.
- Zet Calla’s niet te warm, dan bloeien ze het langst en het mooist. Zorg voor een temperatuur tussen 12-25°C.
- Geef Calla 1-2x per week water (‘s zomers eventueel 2x). Zorg ervoor dat de kluit niet uitdroogt en ook niet te nat staat.
- Geef Calla in de lente- en zomermaanden iedere twee weken een beetje plantenvoeding.
- Schutbladeren die groen worden kun je laten zitten. Bruine bladeren mag je wegknippen.
- Als de bloemen zijn uitgebloeid kun je de bloemstengels kort afknippen. Stop met water geven en zet de plant op een koele plek voor een rustperiode. In het voorjaar wek je de plant weer tot leven door de Calla op een warmere plek te zetten en water te geven.
- Hangt er een druppel aan de kelk van de Calla? Dit heet guttatie en betekent dat de plant te veel water heeft gekregen.
- Krijgt je Calla gele of bruine bladeren? Dan kan het zijn dat de plant te nat of te droog staat (controleer de potgrond) of dat de lucht te droog is (verhoog de luchtvochtigheid of geef de plant een andere plek).