Overdag trakteert kamperfoelie (wetenschappelijke naam: Lonicera) op schitterende, exotische bloemen. En als je 's avonds door je tuin loopt, zul je merken dat die dan extra geuren. Heerlijk zacht en zoet, met niets anders te vergelijken. Kamperfoelie is een weelderige struik en slingerplant die zich makkelijk om andere planten, bomen of een steuntje aan de schutting heen wikkelt. De bloemen zijn prachtig om te zien: een groepje buisblaadjes, vergezeld van meeldraden en sprieten assorti die er als franje omheen zitten en onder hangen. De bloemen zijn veelal rozerood en geelwit, al komen ze ook in andere tinten voor. Na de bloei komen er rode, blauwe of zwarte bessen aan. Kamperfoelie is verkrijgbaar in klimmende soorten, bladverliezers en groenblijvende struiken. De plant wordt, afhankelijk van de soort, tussen de één en vier meter hoog en bloeit van juni tot eind september, begin oktober.
Magische bloemen
Kamperfoelie behoort tot haar eigen kamperfoeliefamilie en groeit vooral op het noordelijk halfrond. Er zijn zo'n 180 soorten van bekend waarvan er 100 voorkomen in China, waar er al vele gedichten aan zijn gewijd. Naast de gecultiveerde variëteiten voor in de tuin groeit kamperfoelie ook veel in het wild, vooral aan de buitenkant van bosschages, waar ze veel zon kunnen vangen. De stevige, buigzame ranken werden in de Bronstijd al gebruikt om touwen mee te maken.
Trivia
• Als plant van de liefde zou kamperfoelie met zijn 'midzomernachtgeur' het libido stimuleren en voor erotische dromen zorgen.
• De botanische naam Lonicera is een eerbetoon aan Renaissance-botanicus Adam Lonitzer.
• Kamperfoelie wordt ook wel 'geitenblad' genoemd. Dat komt overeen met het Franse 'chèvre-feuille', Duitse 'Geißblatt' en Italiaanse 'caprifoglio'. De Nederlandse naam is een verbastering van de Italiaanse.
• In het Engels heet de plant 'Honeysuckle', met dank aan kolibri's die dol zijn op de zoete nectar en met hun smalle snavels precies in de buisvormige bloemen kunnen komen.
• De zoete geur van de kamperfoelie komt in de zomermaanden 's avonds vrij op het moment dat de nachtvlinders in actie komen. Die weten door de geur precies waar ze moeten zijn om te eten.