Kamerplanten verzorgen: basisregels en tips

Alles wat je wilt weten over de verzorging van kamerplanten

Te veel of te weinig water, te veel of te weinig licht, dorre bladeren, gele punten.. Het verzorgen (en in leven houden!) van kamerplanten kan een behoorlijke uitdaging zijn. Van watergift tot verpotten en voeding: lees verder en ontdek de belangrijkste info en tips voor het verzorgen van kamerplanten. 

verzorging kamerplanten tips
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Kamerplanten verdienen de juiste verzorging

Kamerplanten zijn een stijlvolle, nuttige toevoeging aan ieder interieur. Ze brengen niet alleen kleur en levendigheid in huis, maar hebben ook positieve effecten op onze omgeving en onszelf.  

Planten helpen ons te ontspannen, verbeteren onze gezondheid, bevorderen onze creativiteit en productiviteit, dempen geluid en verbeteren de luchtkwaliteit binnenshuis. Genoeg redenen dus, om je groene vrienden goed te verzorgen! Met de onderstaande informatie en tips houd jij jouw kamerplanten gezond en stralend.  

Kamerplanten water geven: hoe vaak en hoeveel?

Water is essentieel voor kamerplanten. Te veel of te weinig water kan leiden tot problemen zoals wortelrot of uitdroging. Dit zijn een aantal basistips voor het water geven van kamerplanten:  

  • Frequentie: om te weten of een kamerplant water nodig heeft, controleer je de vochtigheid van de potgrond door je vinger 2 centimeter in de potgrond te steken. Voelt de potgrond droog aan, dan is het tijd om water te geven.  
    • Voor de meeste kamerplanten geldt dat ze een keer per week water nodig hebben.  
    • In de zomermaanden kan het nodig zijn om sommige kamerplanten 2x per week water te geven. Denk aan planten als strelitzia, calathea, bananenplant en  
    • Sommige (woestijn)planten, zoals dracaena, cactussen, vetplanten, zamioculcas en sansevieria hebben slechts eens in de paar weken water nodig.  
  • Hoeveelheid water: hoeveel water een plant nodig heeft verschilt per soort. Er zijn wel een aantal factoren en stelregels waar je rekening mee kunt houden: 
    • Planten hebben meer water nodig bij een lagere luchtvochtigheid, bijvoorbeeld wanneer een airco of verwarming aanstaat. 
    • Planten hebben meer water nodig als het warmer is of als er meer licht is (doorgaans in de zomer). 
    • Planten hebben meer water nodig in het groeiseizoen (lente/zomer) dan in de ruststand (winter).  
    • Grote planten hebben doorgaans meer water nodig dan kleine planten.  
    • Te veel water is doodsoorzaak nummer 1 onder planten. Je kunt beter wat vaker een beetje water geven dan te veel in een keer.  
    • Twijfel je over de hoeveelheid water? Gebruik een watermeter. Die vertelt je precies of je groene vriend water nodig heeft of niet.  
  • Timing en temperatuur: geef planten het liefst water in de ochtend, want dan is de potgrond het koelst en ‘schrikt’ je plant minder van het koude water. Geef planten het liefst water op kamertemperatuur, dus water dat iets warmer is dan drinkwater.  
  • Drainage: zorg altijd voor goede afwatering (drainage). Leg bijvoorbeeld een laagje hydrokorrels op de bodem van de grond, of kies voor een pot met gaten, waar overtollig water uit kan lopen.  
kamerplanten op vensterbank verzorging

Voeding voor kamerplanten

In het groeiseizoen (lente en zomer) hebben veel kamerplanten naast water ook voeding nodig. Plantenvoeding bevat mineralen zoals stikstof, fosfor, kalium, magnesium en calcium, die ze nodig hebben om gezond te blijven en goed te groeien.  

  • Frequentie: check het etiket van je plantenvoeding voor de juiste frequentie. Afhankelijk van het type voeding, geef je kamerplanten eens per week of eens per maand voeding.  
  • Periode: voor de meeste kamerplanten geldt dat voeding alleen nodig is in het groeiseizoen (lente en zomer), wanneer de dagen langer zijn (maart t/m september).  
  • Type plantenvoeding: er zijn verschillende soorten plantenvoeding: vloeibaar, staafjes, universeel of juist specifiek voor een plant geschikt. Vloeibare plantenvoeding is de makkelijkste optie. Je kunt vloeibare voeding mengen met het water in de gieter, en het geven terwijl je de kamerplanten water geeft. Je kunt dan bovendien per plant afstemmen hoeveel voeding je geeft. Controleer de verpakking van de plantenvoeding voor de juiste verhouding water en voeding.  
  • Hoeveelheid plantenvoeding: een tekort aan voeding kan zich uiten in (te) trage groei, verkleuring of vervorming. Ook kan een plant vatbaarder worden voor infecties en beestjes. Een te veel aan plantenvoeding kan leiden tot beschadiging van de wortels. Geef nooit meer dan aangegeven staat op de verpakking en geef geen extra dosis als je het een keer bent vergeten. 

Temperatuur voor kamerplanten

Veel kamerplanten komen oorspronkelijk uit tropische of subtropische gebieden en gedijen daarom het beste bij aangename kamertemperaturen. 

  • Ideale temperatuur: de ideale temperatuur voor kamerplanten is doorgaans tussen de 18°C en 25°C . 
  • Constante temperatuur: zorg ervoor dat kamerplanten niet blootgesteld worden aan tocht, grote temperatuurschommelingen of kou. Zorg bij voorkeur voor een constante kamertemperatuur. Dit is vooral een aandachtspunt in de winter.  
kamerplanten styling idee

De juiste hoeveelheid licht voor kamerplanten

Licht is essentieel voor een plant. Zonder licht geen fotosynthese en zonder fotosynthese geen groei. Iedere plant heeft zijn eigen lichtbehoeften. De ene plant gedijt het beste bij een plek een paar meter van een raam in de schaduw, terwijl de andere graag dicht bij een raam op het zuiden staat.  

  • Lichtbehoefte: plaats planten die veel licht nodig hebben dicht bij een raam op het zuiden. Schaduwplanten gedijen beter op een plek met indirect licht. Hoeveel licht een plant nodig heeft kun je opzoeken of zien op het etiket. Handige vuistregels: 
    • De meeste planten doen het goed op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. 
    • Veel planten kunnen slecht tegen felle zon. Cactussen en vetplanten zijn uitzonderingen.  
    • Hoe donkerder het blad van een plant, hoe minder licht de plant doorgaans nodig heeft.  Hoe lichter het blad, hoe meer licht de plant nodig heeft. 
  • Seizoenswisselingen: sommige planten zul je, afhankelijk van het seizoen, moeten verplaatsen. Het betreft bijvoorbeeld planten die in de koudere maanden prima dicht bij een raam op het zuiden kunnen staan, maar veel zomerzon niet kunnen verdragen. Sommige kamerplanten zullen tijdens de kortere dagen een plek met meer licht nodig hebben, verplaats ze dan juist naar een plek met meer licht, of dichter bij een raam. 
  • Roteren: draai je kamerplanten regelmatig om ervoor te zorgen dat alle kanten genoeg licht krijgen en dat de plant gelijkmatig en recht groeit.  
alocasia kamerplant | olifantsoor in pot

Kamerplanten verpotten

Als je wilt dat je kamerplant zo gezond en mooi mogelijk blijft, geef ‘m dan genoeg ruimte voor persoonlijke groei. Dat doe je door je plant af en toe te verpotten naar een grotere pot en door de potgrond te vernieuwen.  

  • Frequentie: afhankelijk van de groeisnelheid van de plant kun je een kamerplant iedere 1 à 2 jaar verpotten naar een grotere pot.  
  • Potgrootte: kies voor een pot die een maat (zo’n 20%) groter is dan de huidige pot. Een te grote pot kan leiden tot waterophoping en wortelrot en staat bovendien minder mooi.  
  • Potgrond: gebruik potgrond die geschikt is voor het type plant. Cactussen en vetplanten hebben een goed doorlatende potgrond nodig, terwijl tropische planten als Strelitzia de voorkeur geven aan rijkere grond.  

Kamerplanten afstoffen

Het klinkt misschien als een overdreven schoonheidsbehandeling, maar het afstoffen van je kamerplanten is geen overbodige luxe! Stof kan zich namelijk ophopen op bladeren, wat de fotosynthese en dus de groei van de kamerplant kan belemmeren.  

  • Frequentie: door regelmatig, bijvoorbeeld eens per maand, je planten af te stoffen, bevorder je gezonde groei (en eventuele bloei).  
  • Methode: gebruik een vochtige, zachte doek om de bladeren af te vegen. Ondersteun een blad met je vrije hand, zodat je zo voorzichtig mogelijk kunt poetsen.  
plant afstoffen | kamerplant verzorgen

Overige tips voor de juiste verzorging van kamerplanten

  • Word je kamerplant te groot of wil je 'm vermeerderen? Dan kun je jouw kamerplant stekken. Er zijn verschillende manieren om te stekken en welke manier het meest geschikt is hangt af van het soort plant. Je leest hier alles over stekken
  • Controleer je kamerplanten regelmatig op ziektes en plagen. Een gezonde kamerplant groeit goed, verliest weinig bladeren en behoudt een stralende kleur. Een plant die jouw hulp extra nodig heeft, is te herkennen aan gele bladeren, bruine randen, afgevallen bladeren, webben en/of vliegjes. Constateer je een ziekte of plaag? Onderneem dan zo snel mogelijk gepaste actie.  
  • Let op de luchtvochtigheid in je woning. Die kan namelijk veranderen wanneer je de verwarming of airco aanzet. Heeft je plant een hogere luchtvochtigheid nodig? Gebruik eventueel een luchtbevochtiger, plaats een schaal met water in de buurt van je plant, of verplaats je plant naar een andere ruimte (bijvoorbeeld de badkamer).  
  • Merk je dat je (‘s winters) te weinig daglicht in je woning krijgt, of heb je ruimtes zonder natuurlijk licht waar je toch graag een kamerplant plaatst? Gebruik dan een groeilamp. Een led-groeilamp kost weinig energie, terwijl je planten er goed op groeien.  
kamerplanten alocasia philodendron

Styling ideeën voor kamerplanten

Nu je alles weet over de verzorging van kamerplanten, is het tijd voor styling ideeën. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze 4 groene zithoeken? Of deze groene eethoek? Ook leuk: haal natuur-van-formaat in huis met een XL-kamerplant.