Kleuren en vormen
Kalanchoë is de ideale plant voor wie weinig tijd en/of groene vingers heeft. Super makkelijk in het onderhoud, want de dikke stevige blaadjes slaan een voorraadje vocht op. En toch een spektakelstuk in natuurlijk design, desgewenst in oogverblindende kleuren. Er zijn Kalanchoës (zoals Kalanchoë thyrsiflora of Kalanchoë beharensis) die bekend staan om hun mooie getekende bladeren. Het bekendste zijn de bloeiende exemplaren met dubbele en enkele bloemen, die prachtig geschulpte blaadjes hebben (Kalanchoë blossfeldiana). En heel bijzonder zijn de hoge, slanke exemplaren met bloemen als lampionnen of trompetjes (de Bells variant).
Herkomst
Kalanchoë behoort tot de vetplantenfamilie en telt 125 bekende soorten. Het woord is een Latijnse verbastering van het Chinese woord ‘Kalan Chau’. In China is de plant inheems, net als in Zuid- en Zuidoost-Afrika. Vooral in Madagaskar komen veel Kalanchoës voor. Rond 1930 werd de exotische beauty naar Europa gehaald en veredeld door Duitse zaadhandelaar Robert Blossfeld. Tegenwoordig is het een heel populaire woonplant, om de enorme keuze in kleur en vorm én het gemak van de verzorging. De plant biedt een exotische uitstraling in combinatie met het gemak van een vetplant die voor een groot deel zelfredzaam is. Bonuspunten krijgt Kalanchoë voor het feit dat de meeste soorten volle zon kunnen hebben en zo voor buitengewoon vrolijke vensterbanken zorgen.
Symboliek
Bloeiende Kalanchoës geven allemaal minimaal acht weken lang bloemen. Aan dat uithoudingsvermogen dankt de plant zijn symbolische betekenis: volharding en eeuwige liefde.