Kleuren en vormen
Om de Japanse esdoorn, ook Acer palmatum genoemd, kun je in de herfst niet heen. Deze winterharde, bladverliezende heester begint in het voorjaar met frisse jonge blaadjes uit te lopen en ontpopt zich in het najaar als een kleurrijke bladheester. De herfstkleuren van het dichte bladerdek brengen dan een wow-factor in je tuin. Het blad is handvormig, wat terugkomt in de tweede naam van de plant, palmatum. Deze opvallende verschijning doet het goed in zowel de volle grond als in potten.
Herkomst
Acer is een groot geslacht met 125 verschillende bomen en heesters. Ze komen uit de gematigde en subtropische gebieden van het noordelijk halfrond. De Japanse esdoorn komt van oorsprong uit Japan en Korea. Hij staat symbool voor een vlam van inspiratie. Wanneer je naar de groeivorm, de bladkleuren en vormen kijkt kun je je daar wel iets bij voorstellen. Om die reden wordt de plant ook veel toegepast in rustplaatsen en meditatietuinen of boeddhistische tempels. In Japan beschouwt men de esdoorn de boom die beschermt tegen onheil. In de Keltische cultuur staat de Acer symbool voor onafhankelijkheid.
Trivia
-
De Acer behoort tot de familie van de Sapindaceae, de zeepboomfamilie waar ook de esdoornfamilie bij is ondergebracht.
-
De Japanse esdoorn is uitstekend te combineren met andere planten uit Japan zoals de Rhododendron, Hydrangea, Pieris, Skimmia, Helleborus, Hosta of tuinvarens.
-
De Japanse esdoorn is rond 1850 door Von Siebold naar Europa gebracht, samen met veel andere planten uit Japan. Ter ere van hem heeft de Leidse Hortus Botanicus de Von Siebold Gedenktuin aangelegd waar ook de Japanse esdoorn in te vinden is.