fuchsia: kenmerken en bloei
Fuchsia is een veelzijdige, bloeiende plant die bekendstaat om zijn opvallende bloemen en levendige kleuren. Fuchsia's behoren tot de teunisbloemfamilie (Onagraceae), waartoe ook planten als teunisbloem en wilgenroosje behoren.
De fuchsia is een zomerbloeier en bloeit doorgaans tussen juni en oktober. De bloeipiek ligt tussen juli en september. Fuchsia heeft een bijzondere manier van bloeien: van bel tot klokje, rokje en sprieten. Fuchsia begint te bloeien als bel (vandaar de volksnaam bellenplant) en opent zich als klokje. Dat klokje krijgt dan meestal nog een rokje waaruit lange sprieten komen. De onderkanten van die sprieten zijn iets dikker, alsof er spitzen aanzitten, wat elke bloem een beetje op een ballerina laat lijken.
De kleuren van fuchsia zijn uiteenlopend. Felroze en dieppaars komen het meest voor, maar er zijn ook rode en gele fuchsia's. Fuchsia is verkrijgbaar in allerlei vormen, zoals op een stam, struik of als hangplant. De plant bloeit maandenlang, vaak tot diep in de herfst, wanneer de bloemen in bessen veranderen. Niet alleen mensen zijn dol op de bloeiende fuchsia, ook bijen en andere insecten zijn er dol op. Deze tuinplant is dus ook nog eens goed voor de biodiversiteit!
welke soorten fuchsia zijn er?
Borderplant, heester, haagplant, kuipplant, balkonplant, terrasplant en fuchsia's op stam: fuchsia is veelzijdig! Er bestaan ruim 100 soorten fuchsia's, die op hun beurt weer duizenden fuchsia cultivars bevatten. De fuchsia soorten variëren in grootte, groeiwijze, kleur en bloemvorm.
Grofweg kunnen fuchsia's worden ingedeeld in twee groepen: winterharde fuchsia's en niet-winterharde fuchsia's. Fuchsia's die niet tegen vorst kunnen (niet-winterhard) zijn de grootbloemige soorten die het perfect doen in een pot of hangbak. De winterharde fuchsia's hebben kleinere bloemen en kunnen zowel in potten als in de volle grond bloeien als borderplant, haagplant of struik. Hoewel er dus honderden soorten bestaan, noemen we hieronder een drietal veelvoorkomende:
- Fuchsia magellanica: deze soort staat bekend om zijn delicate, tweekleurige bloesems en wordt beschouwd als de meest winterharde fuchsia-soort (sommige variëteiten, zoals de 'Ricartonii' zijn winterhard tot wel -15°C ). Fuchsia magellanica heeft relatief kleine bloemen, maar de bloemen zijn talrijk en kunnen variëren in kleur van roze tot paars. De oorsprong van dit soort ligt in Chili en Zuid-Amerika.
- Fuchsia boliviana: deze soort wordt bewonderd om zijn lange, buisvormige bloesems en exotische uitstraling. Fuchsia boliviana produceert grote, opvallende bloemen die meestal rood of oranje van kleur zijn. De bloemen trekken bestuivende insecten aan en kunnen een echte blikvanger zijn in de tuin. De oorsprong van dit soort ligt in de Andes, Bolivia, Zuid-Peru en Noord-Argentinië. Deze soort werd door de inca's veel gebruikt vanwege de eetbare, zwarte bessen die tevoorschijn komen nadat de plant heeft gebloeid.
- Fuchsia x hybrida: dit is eigenlijk geen hoofdsoort, maar is toch het noemen waard. Fuchsia x hybrida betreft een overkoepelende term voor de vele hybride fuchsia-variëteiten. Naar de 'hybrida' wordt veelvuldig verwezen aangezien er vele hybride variëteiten zijn.
is fuchsia winterhard en groenblijvend?
Fuchsia is niet groenblijvend in de winter. Het is een bladverliezende struik. Of je fuchsia winterhard is (bestemd tegen vorst), hangt af van de soort. De meeste soorten fuchsia zijn niet winterhard en worden daarom als kuipplant in pot gehouden. Er zijn ook soorten die wel winterhard zijn en daardoor beter bestemd zijn voor de volle grond.
standplaats en verzorging van fuchsia
Zet je de fuchsia als tuinplant in je tuin of op je balkon? Dan wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Ontdek hier tips voor het planten van fuchsia en bekijk hieronder de beste tips voor de standplaats en verzorging van fuchsia.
- Fuchsia plant je het liefst in het voorjaar, wanneer de kans op vorst geweken is. Dit geldt zowel voor fuchsia in de volle grond als in een pot.
- Fuchsia gedijt het beste op een plek in de (half)schaduw. Ze verdragen zon, maar vermijd een plek in de felle middagzon.
- De grond mag altijd licht vochtig zijn, maar fuchsia kan niet tegen een te natte grond. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om te voorkomen dat de bladeren nat worden (dat kan leiden tot schimmelziektes).
- Geef winterharde fuchsia's (in de volle grond) in het voorjaar tuinmest en een laagje compost.
- Geef niet-winterharde fuchsia's tijdens de bloeiperiode om de twee weken wat plantenvoeding in het water.
- Haal uitgebloeide bloemen van niet-winterharde fuchsia's weg, zodat de plant de hele zomer door bloeit.
- Vooral fuchsia's in bakken hebben 's zomers extra water nodig. Laat de kluit niet uitdrogen!
- Een niet-winterharde fuchsia kun je laten overwinteren door de plant eind oktober in een vorstvrije ruimte te zetten.
- Krijgt je fuchsia gele bladeren? Dat kan komen door te droge grond of juist door te natte grond. Controleer de vochtigheid en geef de bellenplant meer of minder water. Ligt het niet aan je watergift? Een fuchsia kan ook gele bladeren krijgen als de plant te lang in dezelfde pot zit. Verpot de plant dan in verse aarde.
- Krijgt je fuchsia bruine bladeren? Dat komt waarschijnlijk door te droge grond of te fel zonlicht.
- Heeft je fuchsia bruine vlekken op het blad en/of vallen de bloemen af? Dan kan het zijn dat je bellenplant last heeft van roestschimmel. Bespuit de plant met anti-schimmelmiddel, verwijder aangetaste blaadjes en let op je watergift: niet te veel en niet te weinig.
fuchsia overwinteren: zo doe je dat
De meeste fuchsia's zijn niet vorstbestendig (niet-winterhard), maar of je jouw fuchsia moet laten overwinteren is afhankelijk van het soort:
- Je kunt niet-winterharde fuchsia's vanaf oktober, wanneer de kans bestaat op (nacht)vorst, laten overwinteren in een vorstvrije, koele ruimte van 5-10°C . Deze ruimte is bij voorkeur donker, aangezien fuchsia haar blad verliest in de winter. De potkluit mag niet volledig uitdrogen, maar ook niet nat zijn, dus zorg voor een goede watergift. Goede ruimtes om je fuchsia te laten overwinteren zijn: een vorstvrije schuur, een kelder of kruipruimte. Let op: zolders waar de verwarming brandt zijn geen goede plek!
- Fuchsia's die enigszins winterhard zijn, en dus lichte vorst verdragen, kun je in periodes van strenge vorst binnen zetten, of afdekken of inpakken met bijvoorbeeld een jutezak of noppenfolie. Let op: planten mogen nooit lang ingepakt staan met noppenfolie, want dan hoopt vocht zich op en ontstaat schimmelvorming.
- Winterharde fuchsia's verdragen vorst en kun je gewoon in je tuin laten groeien. Bij strenge vorst zullen de stengels bovengrond afsterven, maar in het voorjaar weer uitlopen.
fuchsia snoeien: wanneer en hoe?
Hoe en wanneer je jouw fuchsia moet snoeien, is afhankelijk van het soort (winterhard of niet-winterhard):
- Niet-winterharde fuchsia:
- bloeiperiode (zomer): haal 's zomers de uitgebloeide bloemen weg, zodat de plant nieuwe bloemknoppen aanmaakt en zo lang mogelijk bloeit.
- najaar (oktober): wanneer het tijd is om de fuchsia te laten overwinteren, snoei je de plant eerst voor 30% terug en haal alles dat niet verhout is weg, voordat je de plant koel en donker neerzet. Dat wil zeggen: verwijder bladeren, niet verhoutte stengels en bloemen. Je houdt daardoor vaak een hoofdtak met ingekorte zijtakken over.
- voorjaar (april): snoei de fuchsia in het voorjaar licht terug (toppen) voor een goede vertakking en een mooi model. Verwijder ook dode of beschadigde takken.
- Winterharde fuchsia: snoei de plant in het voorjaar terug, wanneer de kans op strenge vorst geweken is, en voordat de nieuwe groei begint. Snoei fuchsia terug tot zo'n 10 cm boven de grond. Bij winterharde fuchsia's is het niet nodig om uitgebloeide bloemen weg te halen. Tip: bescherm jonge planten tegen vorstschade door ze bij de voet van de plant af te dekken met afgevallen bladeren en/of compost. Let op: snoei winterharde fuchsia's nooit terug in de herfst! De takken helpen de plant om de winter te overleven.
Fuchsia op stam: verzorging en snoei
De fuchsia op stam is een zeer geschikte kuipplant voor op je balkon of terras. Het is een ware bloemenfontein! Fuchsia op stam wordt doorgaans 75 centimeter tot 1 meter hoog en staat het liefst op een plek in de (half)schaduw, beschermd tegen de middagzon. De fuchsia op stam is niet winterhard. Je verzorgt de plant dus vrijwel hetzelfde als de niet-winterharde fuchsia's: laat de plant vanaf de kans op vorst (vaak oktober) overwinteren op een koele, droge en donkere plek en snoei de fuchsia op stam met 1/3 terug. De potkluit van de fuchsia op stam mag tijdens het overwinteren niet volledig uitdrogen, maar ook niet nat zijn, dus zorg voor een goede watergift. In het voorjaar (maart) kun je de plant wat lichter zetten en meer water geven.
is fuchsia giftig?
Nee, fuchsia is niet giftig voor mens of dier. Heeft je huisdier of kind gegeten van de plant, kan het wel raadzaam zijn om een (dieren)arts te raadplegen.
symboliek van fuchsia
Fuchsia is een plant met betekenis! Ten eerste staat fuchsia symbool voor elegantie en schoonheid. Dat heeft de plant te danken aan de sierlijke groeiwijze en prachtige bloemen met delicate vormen. Daarnaast wordt fuchsia gezien als het symbool voor levensvreugde, geluk en positiviteit. Ook dat heeft de plant te danken aan haar vrolijk gekleurde bloemen, die iedere buitenruimte opfleuren en een glimlach op je gezicht toveren.
Herkomst van fuchsia
De fuchsia komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Ook zijn enkele soorten zijn noordelijker gevonden, in Midden-Amerika en Mexico. Daarnaast komen in Nieuw-Zeeland en op Tahiti enkele soorten van nature voor. Van nature groeit fuchsia in bergachtige regio's en vochtige bossen, waar de plant gedijt in de schaduw van andere bomen en struiken.
In de 17e eeuw werd de fuchsia voor het eerst beschreven door de Franse botanicus Charles Plumier, die de plant vernoemde naar de Duitse botanicus Leonhart Fuchs (1501-1566), die hij erg bewonderde. De plant werd vervolgens naar Europa gebracht door botanisten. Vanwege de prachtige bloemen en sierlijke groeiwijze werd de fuchsia al snel populair in Europa. In de loop der jaren zijn talloze cultivars ontwikkeld. Tegenwoordig is de fuchsia wereldwijd een populaire tuinplant, die wordt gehouden in potten en in de volle grond.
tuinplant met roze bloemen
Kun je geen genoeg krijgen van zo'n sierlijke, roze zomerbloeier? Dat snappen we! Ontdek ook eens deze prachtige, roze tuinplanten die zorgen voor een sprookjesachtige sfeer in je tuin, of laat je inspireren door deze roze planten voor een romantische zomertuin.