Veel groen op klein oppervlak, dát is de grote aantrekkingskracht van Ficus binnendijkii als woonplant. Het is een hele persoonlijkheid in huis, die uitnodigt om eens lekker mindful zijn bladeren te poetsen en ideaal is om op een snelle en makkelijke manier een urban junglesfeer mee neer te zetten. Klikt het tussen jullie, dan heb je er een plant voor het leven aan: Ficus binnendijkii kan heel oud worden.
IMAGE
Kleuren en vormen
Lange, smalle bladeren en een open structuur maken van Ficus binnendijkii een beauty van een binnenboom. Hij is verkrijgbaar op stam met een volle bladerenkroon, maar bekender als pilaarvorm. De plant neemt weinig vloerruimte in en geeft in de hoogte heel veel blad, dat sierlijk iets afhangt. De stam kan gedraaid of gevlochten zijn en er zijn soorten met bont blad en soorten waarvan nieuwe bladeren eerst perzikkleurig zijn met rode stelen, voor ze groen kleuren. Het is boven alles een makkelijke woonplant die het goed doet in huis en vrij weinig verzorging nodig heeft.
Herkomst
Ficus binnendijkii hoort bij de moerbeifamilie en groeit hoofdzakelijk in tropische en subtropische gebieden in Azië en Afrika tot een hoogte van duizend meter. In het wild kan de plant zo'n tien meter hoog worden, de kweekexemplaren blijven kleiner. In de natuur komen er vijgen aan de plant, de woonplant richt zich vrijwel uitsluitend op het leveren van prachtig blad. Tref je toch een bloeier dan vallen de groene kleine bloemen amper op, maar zul je de kleine rode vruchten in het najaar wel goed kunnen zien. Simon Binnendijk, waar de plant naar genoemd is, was een 19de-eeuwse tuinman en botanicus die lange tijd werkte in de Botanische Tuin van Bogor, op Java.
Symboliek
In Indonesië staat Ficus binnendijkii bekend als 'de beschutter'. Wie er onder schuilt tijdens een bui, blijft zo goed als droog, omdat het water van de afhangende bladen rolt.