Dwergcipres

Altijd kleurrijke, rijzige tuinverrassing

Blauwgrijs, jade met goudkleurige groeipunten, groen in vele schakeringen en ook nog grillig gevormd blad. Het maakt dwergcipres tot een fraaie tuinverschijning, het hele jaar door. 

Dwergcipres (de officiële naam is Chamaecyparis) is een wat misleidende naam, want deze conifeer kan behoorlijk hoog worden. Hij groeit in de vorm van een vrij smalle zuil en heeft afstaande, opgaande takken met zachte waaiervormige uiteinden in groen, blauwgrijs of geelgroen. Bij jonge planten bestaat het groen uit zachte naaldjes, bij oudere planten uit groene schubben. De kegels zijn in dit geval zo groot als erwten. Sommige soorten blijven klein (zo'n 20-30 cm), maar er zijn ook soorten die meer dan 10 meter worden. Dwergcipres is solo een blikvanger en in het gelid een mooie haag. In beide gevallen heb je er zomer en winter een ‘altijd groen’ element aan in je tuin. 

Herkomst 

Dwergcipres komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, Taiwan, Formosa en Japan. De plant behoort tot de coniferenfamilie en bestaat al sinds de oertijd. Er zijn namelijk op meerdere plekken fossiele resten van gevonden. Het is de meest gekweekte én geplante plant in Europa en er zijn vele kweekvormen van verkrijgbaar, van bodembedekker tot piramide, bol of dwergcipres op stam. 

Symboliek

De officiële naam van de dwergcipres, Chamaecyparis, is afgeleid van het Griekse 'khamai' wat zoveel wil zeggen als 'op de grond' en 'kuparissos' wat 'cipres' betekent. De dwergcipres blijft het hele jaar door groen en staat daarmee symbool voor het eeuwige leven. Dit maakt de plant populair in vele tuinen. We zien deze groenblijver ook veel terug op begraafplaatsen, waar de symboliek extra toepasselijk is. 

Trivia 

  • De hoogst bekende dwergcipres is meer dan 80 meter en er zijn soorten met een stamomtrek van wel 11 meter. 

  • Deze conifeer kan heel oud worden, tot wel 200 jaar.

  • Het hout is licht geurend en zeer waardevol, in Japan wordt het gebruikt om tempels van te bouwen.