Planten zijn essentieel voor het leven op aarde. Door de aanwezigheid van planten kwam er ooit genoeg zuurstof in de lucht en is er eten aanwezig. Maar naast het feit dat planten in het algemeen leven op aarde mogelijk maken, zijn er bijzondere planten die een grote invloed hebben gehad op hoe wij vandaag de dag leven. Wij lichten er drie uit:
CYPERUS PAPYRUS: PAPIER
Zo’n 4000 jaar geleden werd Cyperus papyrus voor het eerst tot papier verwerkt en begonnen de Egyptenaren er op te schrijven. Dat moment markeert de overgang van prehistorie naar historie. Later werd papyrus verdrongen door perkament (gemaakt van dierenhuiden) en weer later door houtpulp. Inmiddels is papier niet meer weg te denken uit onze levens - ook al speelt ons leven zich steeds meer online af.
ORYZA SATIVA: RIJST
Oryza sativa - beter bekend als rijst - is het oudste gewas ter wereld. Rijst voorziet zo’n 3 miljard mensen van voedsel, bijna 40% van de wereldbevolking. Net zoals tarwe het landschap in het westen heeft veranderd, heeft rijst dat in grote delen van Azië gedaan. Dat is vooral het geval in de sawa’s, de rijstvelden waarin rijst geteeld wordt. Tel je alle rijstvelden ter wereld bij elkaar op, dan kom je op een oppervlak van zo’n 12 miljoen vierkante kilometer uit.
CAMELLIA SINENSIS: THEE
Thee wordt al meer dan 4500 jaar gemaakt door de gedroogde bladeren van Camellia sinensis in heet water te laten trekken. Shen Nung - een god uit de Chinese inheemse religie - zou de drank in 2437 voor Christus ontdekt hebben. Rond het jaar 800 introduceerden de Chinezen thee via Korea in Japan en in 1657 volgden de Engelsen. Nog steeds zijn er weinig dranken die aan thee kunnen tippen - nou vooruit, koffie misschien.