De geschiedenis van planten

Sinds het begin der tijden zijn ze er voor ons

Ongeveer 430 miljoen jaar geleden, in het Siluur, deden de eerste landplanten hun intrede. Inmiddels zijn er zo’n 391.000 plantensoorten, te verdelen over vier hoofdgroepen: mossen, varens, gymnospermen (zoals coniferen) en angiospermen (bloemplanten). Wij vertellen je meer over deze groene vrienden!   

kamerplant blauwvaren | asparagus | geschiedenis planten
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

De bloemetjes en de bijtjes

De laatste belangrijke overgang in de ontstaansgeschiedenis van planten is de overgang van de gymnospermen (denk aan dennen en sparren) naar de angiospermen (bloemplanten zoals eikenbomen en rozenstruiken). Een aanpassing van het blad zorgde ervoor dat alle voortplantingsorganen van de plant zich vanaf dat moment in een speciale structuur bevonden: de bloem! Vandaar dat de bloemplanten de belangrijkste plantengroep op aarde is. 

de kracht van planten

Al sinds de oudheid worden planten gebruikt als medicijn en verzorgingsproduct. Ten tijde van Hippocrates werd Sint-Janskruid gebruikt om brandwonden te verzachten. En bij een intense kinderwens zou de vrouw dit kruid op midzomernacht moeten plukken - in d'r nakie. Kruidnagel werd gebruikt bij kiespijn. En indianen gebruikten Eschscholzia Californica als medicijn - het werkt pijnstillend wanneer je het rookt (don’t try this at home!).

In culturen waarin veel met het land en Moeder Natuur samengewerkt wordt, is deze plantenkennis nog steeds aanwezig. Wanneer je als toerist op Bali te veel zon hebt gehad, hoef je niet raar op te kijken als iemand een blad van Aloë Vera voor je opensnijdt, zodat je de gel die zich in het blad bevindt als after sun kunt gebruiken. Aloë Vera staat al sinds 2200 voor Christus bekend als geneeskrachtig plant. En is nu nog steeds on trend. Je ziet haar veel terug in huidverzorgingsproducten en gezondheidsdrankjes.

The future is green

Deze ancient wisdom is bezig met een opmars. Terug het bewustzijn in! Want hoe verder we door digitale snufjes en AI (Artificial intelligence) af komen te staan van de natuur, hoe meer er ook een roep ontstaat om back to nature te gaan. Denk bijvoorbeeld aan verticale geveltuinen in steden, aan Plant bathing en de opkomst van Plant Design. Natural intelligence: het zou zomaar eens de toekomst kunnen zijn.

Bronnen: Nemokennislink.nl