De meeste kamerplanten zijn afkomstig uit warme oorden, zoals het tropisch regenwoud. In Europa werd voor het eerst kennis gemaakt met deze exoten toen ze eeuwen geleden door reizigers meegenomen werden van hun verre reizen. De nieuwe ontdekkingen kregen dan een plek in botanische tuinen en plantenkassen, waar ze bestudeerd en gekweekt werden. Het klimaat binnenshuis was namelijk nog niet plant-proof, want te donker en koud.
Bring back nature
Vanaf het midden van de negentiende eeuw zorgen betere isolatie en grotere ramen ervoor dat planten binnen kunnen overleven - en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Door de industriële revolutie wonen steeds meer mensen in steden, weg van de natuur. Met planten in huis wordt de verbinding met de natuur als het ware teruggebracht.
Ook is planten houden niet langer voor de allerrijksten weggelegd. Door de opkomst van professionele telers worden planten goedkoper en dus voor meer mensen beschikbaar. Langzaam maar zeker vinden steeds meer planten hun weg naar de woonkamer.
Mooi van binnen en van buiten
Vanaf eind negentiende eeuw verandert de kijk op het inrichten van huizen. Planten worden gezien als verrijking voor een ruimte én als decoratie object. De esthetische waarde van planten wordt daardoor belangrijker. Ook ontdekken mensen dat planten bijdragen aan een gezonder leefklimaat.
Sindsdien zijn kamerplanten niet meer weg te denken uit het interieur. En zijn er ieder decennia weer andere planten populair. Zo waren in de jaren vijftig varens hot. En zijn de jaren 60 en 70 onlosmakend verbonden met de pannenkoekplant, hertshoorn en Sansevieria. En wedden dat je de cactus en orchidee op oude familiekiekjes tegenkomt?
Onze onbreekbare band met de natuur
De menselijke behoefte om zich met planten te omringen is van alle tijden. En onze liefde voor de natuur heeft een naam: Biophilia. Biophilia is het idee dat mensen een aangeboren neiging hebben om verbinding te zoeken met de natuur en andere levensvormen. Psychoanalyticus Erich Fromm was in 1973 de eerste die het begrip gebruikte. Een paar jaar later verscheen het boek Biophilia van bioloog Edward O. Wilson, waarin hij zijn theorie introduceerde: onze liefde voor natuur is genetisch bepaald en een resultaat van evolutie.
Dat gegeven gebruiken we voor een nieuwe stroming binnen interieur design: Plant Design. Bij Plant Design spelen planten de hoofdrol bij het inrichten van jouw woning. Plant first inrichten noemen we dat. Meer weten? Check dan hier ons dossier vol inspiratie.