Calathea: kenmerken en vormen
Calathea behoort tot de Marantaceae familie, waartoe ook Maranta (prayerplant) behoort. De kracht en de pracht van de Calathea zit ‘m in zijn bladeren. Er zijn veel verschillende soorten Calathea's, met ieder een ander soort blad en bladtekening. Zo zijn er ovale beauty’s in verschillende groentinten en ronde bladeren met af en toe een vleugje paars of roze. Ook zijn er gestreepte patronen, vlammende patronen of soorten met gekleurde randen. Sommige soorten hebben zelfs opvallende oranje bloemen.
Opvallend: Calathea wordt ook wel 'levende plant' genoemd. Zodra ‘s ochtends de zon doorbreekt, spreiden die prachtbladeren zich om het licht op te vangen en ‘s avonds sluiten de bladeren zich weer. Zo blijft je plant lekker in vorm.
Soorten calathea
In het wild zijn er ruim 275 soorten Calathea's geteld, maar als kamerplant telt de Calathea zo'n 25 soorten. Hoewel de soorten qua uiterlijke verschijning nogal uiteenlopen, vereisen ze wel nagenoeg dezelfde verzorging. Onder de hoofdsoorten vallen diverse variëteiten. Dit zijn de bekendste soorten en bijbehorende, populaire variëteiten:
- Calathea Zebrina: deze soort Calathea heeft zijn naam te danken aan de donkergroene bladeren met contrasterende, lichtgroene strepen die een zebrapatroon vormen.
- De variëteit die onder deze soort valt heet eveneens Calathea Zebrina, en is te herkennen aan de bladeren met zebrapatroon.
- Calathea Ctenanthe: deze soort valt op door de grote, ronde bladeren. De bladeren zijn doorgaans een stuk lichter van kleur dan de overige soorten Calathea en soms hebben ze een zilverachtige strepen.
- Bekende variëteiten die onder Calathea Ctenanthe vallen zijn Calathea Compactstar (compacte groei en zilvergroen gestreept blad) en Calathea Setosa (zilvergroene bladeren met donkere nerven)
- Calathea Roseopicta: de bladeren van Calathe Roseopicta zijn donkergroen, soms bijna zwart. Bovendien zijn er roze en witte kleuraccenten zichtbaar op het blad.
- Bekende variëteiten die onder Calathe Roseopicta vallen zijn de Calathea Medaillon (met medaillon-achtig patroon), Calathea Flamestar (met vuurachtig patroon) en Calathea Surprisestar (met verrassende, roze en groene kleurvariaties).
- Calathea Rufibarba: Calathea Triostar kenmerkt zich door langwerpige, golvende bladeren. De onderkant van de bladeren is vaak bordeauxrood of roze van kleur.
- Bekende variëteiten die onder Calathe Rufibarba vallen zijn Calathea Bluegrass (met blauwgroene tint), Calathea Tropistar (met levendig groene bladeren en lichte, geelachtige streep) en Calathea Wavestar (met golvende bladeren en paarsachtige onderkant).
- Calathea Crocata: deze soort staat bekend om zijn fel oranje of gele bloemen. Het is een unieke soort, want terwijl de andere Calathea soorten vooral bekendstaan om hun bladeren, staat deze soort bekend vanwege haar prachtige bloemen die bloeien in de late lente en/of zomer.
- De variëteit die onder deze soort valt heet eveneens Calathea Crocata, en is te herkennen aan de oranje of gele bloemen
- Calathea Lancifolia: deze soort staat ook bekend als 'ratelslang plant', vanwege de smalle, lansvormige bladeren met golvende randen. De bladeren zijn vaak lichtgroen met donkergroene, ovale vlekken.
- Bekende variëteiten die onder Calathea Lancifolia vallen zijn Calathea Insigne (felgroene bladeren met donkergroene vlekken) en Calathea Freddie (lichte bladeren met visgraatachtige nerven).
Verzorging Calathea
Calathea is een zeer veelzijdige plant qua kleur en vorm, maar het is helaas geen makkelijke plant om te verzorgen. Calathea's zijn namelijk gevoelig en de juiste verhouding van licht en water is zeer belangrijk voor deze kamerplant. Durf jij de uitdaging aan? Check deze basisregels voor de verzorging van planten en bekijk de onderstaande tips voor de verzorging van Calathea. Zo laat jij de plant stralen in jouw interieur!
- De Calathea is fan van weinig of gefilterd zonlicht. De plant staat het liefst op een plek in de halfschaduw of schaduw. Bijvoorbeeld voor een raam op het noorden, of een paar meter van een raam op het oosten of westen.
- Calathea's kunnen slecht tegen tocht. Zorg ervoor dat je de plant niet te dicht bij een veelgebruikte deur of vaak geopend raam zet.
- Calathea's kunnen slecht tegen kou. Probeer de temperatuur niet onder de 15°C te laten komen. De ideale temperatuur is constant en ligt rond de 20°C.
- Calathea's houden van een hoge luchtvochtigheid en zijn daarom een goede plant voor in de badkamer. Zet je de plant in je woonkamer, keuken of thuiskantoor? Om de luchtvochtigheid te verhogen kun je wat bakjes met water in de ruimte zetten. Je kunt de Calathea ook regelmatig een sproeibeurt geven met een plantenspuit.
- Geef je Calathea 's zomers 2 keer per week een scheutje water. In de winter kan de plant met minder water af. Probeer de potgrond altijd licht vochtig te houden. Extra tip: geef je Calathea water op kamertemperatuur in plaats van koud water.
- Geef Calathea in het groeiseizoen (lente en zomer) plantenvoeding.
- Is je Calathea flink gegroeid? Verpot je plant in het voorjaar. Dit is vaak eens per 2-3 jaar nodig.
Calathea stekken: zo doe je dat
Wil je jouw Calathea vermeerderen? Dan kun je de kamerplant stekken. Je kunt de Calathea het beste stekken door de plant te 'delen' ofwel 'scheuren'. Bekijk daarvoor de onderstaande benodigdheden en het stappenplan. Meer weten over stekken? In dit artikel lees je er alles over.
Benodigdheden Calathea stekken
- Gezonde, volwassen Calathea plant
- Scherp en schoon mes (of scherpe en schone snoeischaar)
- Verse potgrond
- Pot(ten) met drainagegaten
- Water
- Optioneel: stekpoeder (dit bevat groeihormoon wat wortelen en een sterke groei bevordert)
Calathea stekken: stappenplan
- De dag voorafgaand aan het stekken: geef de volwassen Calathea water, zodat de wortels gehydrateerd zijn en de plant makkelijker loskomt uit de pot.
- De dag van het stekken: haal de gezonde, grote Calathea voorzichtig uit de pot. Als de plant moeilijk loskomt, knijp dan zachtjes in de pot of gebruik een mesje om voorzichtig langs de binnenrand te snijden.
- Schud en veeg het overtollige aarde van de wortels van de volwassen plant. Zorg ervoor dat de wortels zo goed mogelijk zichtbaar worden.
- Zoek naar natuurlijke scheidingen van de wortelkluit. Die zijn vaak te herkennen aan de afzonderlijke clusters van stengels en wortels.
- Gebruik je handen of een schoon mes om de wortelkluit voorzichtig in delen te scheiden. Zorg ervoor dat beide delen een goede hoeveelheid wortels en minimaal een gezonde stengel overhouden.
- Optioneel: doop de gescheiden delen in stekpoeder (wortelhormoon) om de wortelgroei te bevorderen.
- Plaats de afzonderlijke delen in een aparte pot met vochtige potgrond. Zorg ervoor dat de wortels goed bedekt zijn en de planten stevig staan. Druk de potgrond rondom de plant goed aan.
- Geef de nieuwe delen in de pot een scheutje water. Maak de potgrond vochtig maar niet te nat.
- Plaats de potten op de juiste plek (uit de tocht, in indirect licht, vermijd direct zonlicht en kies het liefst een plek met hoge luchtvochtigheid).
Symbolische betekenis van calathea
De Calathea staat symbool voor een nieuw begin en wedergeboorte. Die betekenis komt van de Engelse uitdrukking ‘to turn a leaf’, wat de plant doet als het donker wordt (en zijn bladeren sluit). Geef de Calathea dus cadeau aan iemand die met iets nieuws begint. Of aan jezelf natuurlijk, bij het begin van een nieuwe week, een nieuwe haarkleur of gewoon omdat je verliefd bent op de Calathea.
De zachte bewegingen van de bladeren en het kalmerende patroon, maken de Calathea ook het symbool voor kalmte en vrede. De plant kan helpen bij het creëren van een sereen en ontspannen gevoel en voor een kalme sfeer in huis. Zelf ervaren? Doe dan eens een mindfulness oefening met Calathea!
Herkomst van calathea
De Calathea komt oorspronkelijk uit Brazilië en omliggende landen in het Amazonegebied, zoals Peru, Colombia en Costa Rica. Daar leefde de Calathea in de schaduw onder het dichtbegroeide bladerdak in het tropisch regenwoud. Niet gek dus, dat jouw Calathea helemaal in zijn nopjes is in een schaduwrijk hoekje of in een lekker dampende badkamer die niet baadt in het zonlicht!
Calathea's werden voor het eerst ontdekt door Europese botanici en ontdekkingsreizigers in de 18e en 19e eeuw. Met hun opvallende bladtekeningen trokken de plant direct de aandacht. Al snel werden de planten naar Europa gebracht en gekweekt in botanische tuinen in Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Daar waren de faciliteiten aanwezig (zoals kassen) om tropische omstandigheden na te bootsen, die nodig waren voor gezonde en mooie groei van de Calathea.
In de loop der jaren werden steeds meer variëteiten ontwikkeld die beter bestand waren tegen omstandigheden binnenshuis. Tegenwoordig zijn Calathea's populaire kamerplanten in heel Europa. Dit vooral vanwege hun prachtige bladeren en rustgevende uitstraling.
Is calathea giftig?
Nee, Calathea is niet giftig voor mensen en dieren. Dit maakt ze een veilige keuze voor huishoudens met kleine kinderen en/of huisdieren.