Blije bijen, zo help je ze een handje

Draag je steentje bij aan het ecosysteem

De afgelopen dertig jaar neemt het aantal bijen in Nederland sterk af. Dat is niet alleen slecht nieuws voor de bij. Voor 35% van al onze voedselbronnen hebben we namelijk insecten nodig. En maar liefst 80% van alle plantensoorten, zowel wilde als gecultiveerde, is voor hun bestuiving afhankelijk van insecten. Bijen spelen dus een grote rol voor de biodiversiteit. We kunnen gelukkig allemaal bijdragen aan het voortbestaan van de bij. Lees hoe jij de bij blij kunt maken, met je tuin, (dak)terras of balkon.

blije bijen | mooiwatplantendoen.nl

Ga voor een verscheidenheid aan planten en bloemen

Lente en zomer zijn dé seizoenen om je tuin, (dak)terras of balkon aan te pakken. Een goed moment om de bijen een handje te helpen! Kies voor een verscheidenheid aan bloemen en planten, zo lok je veel verschillende soorten bijen, die allemaal op zoek zijn naar stuifmeel en nectar. Ga voor sierplanten, zoals zonnebloem, lantana, aster en mandevilla (Dipladenia). En leg een kruidentuintje aan, met kruiden en ander eetbaars zoals salie, Oost-Indische kers, basilicum en braam. Blijf ook na de zomer aan de bijen denken. Want bijen hebben onze hulp het hele jaar nodig.

Geen chemische bestrijdingsmiddelen

Pesticiden vormen de grootste vijand van de bij. Hoewel deze producten gemaakt zijn om schadelijke insecten uit te schakelen, is ook de bij slachtoffer. Er zijn genoeg niet-chemische alternatieven, dus gebruik geen pesticiden. Bij companion planting halen bij elkaar geplaatste planten het beste in elkaar naar boven, en hoef je minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken. 

Een eigen stekje voor de bij

Bijen zijn in het voorjaar en de zomer het meest actief, maar hebben ook de rest van het jaar hun eerste levensbehoeften: voeding en een eigen plekje. Niet alle bijen leven in kolonies. Er zijn einzelgängers onder de bijen, maar liefst 80% van de bijenpopulatie is solitair. Met een bijenhotel geef je hen een plekje om te nestelen. Zo gekocht, of zelf gemaakt, bijvoorbeeld samen met de kinderen. Zo leer je hen meteen over het belang van (bloemetjes en) bijtjes.