Kleuren en vormen
De bloeiende begonia heeft volle mollige, bloemen in vrolijke kleuren als rood, roze, oranje, wit en geel. Het enthousiasme waarmee de plant bloeit, van juni tot halverwege de herfst, betekent in de praktijk dat je door de bloemen de plant soms nog amper ziet. Bladbegonia's hebben een heel eigen schoonheid, in de vorm van fluwelig blad. Dat is prachtig getekend met zilveren, roze, bordeauxrode en groene patronen die de afwezigheid van bloemen meer dan compenseren. Beide zijn verkrijgbaar van maatje S tot XXL en beide zijn tuinplanten met een rijke uitstraling, die toch verrassend eenvoudig en makkelijk in de verzorging zijn.
Herkomst
Begonia telt 1895 verschillende soorten en groeit in warme, vochtige bosrijke gebieden in Nieuw-Guinea, zuidelijk Afrika en de Andes. De wilde variant is wat sprietiger en ijler dan de kweekversie die veel voller van blad is en aanzienlijk rijker bloeit. Door veredeling zijn bovendien fraaie varianten gecreëerd met hangende bloemen.
Trivia
- In de bloemensymboliek staat begonia voor alertheid, klare taal en lichter leven.
- In 1690 noemde Charles Plumier, een Franse botanicus en monnik, Begonia naar zijn beschermheer Michel Bégon. Dat was een Franse botanicus en diplomaat uit de 17-de eeuw.
- Investeringstip: begoniazaad is heel veel geld waard. De prijs van één gram begoniazaad ligt zelfs hoger dan de prijs van een gram goud. Dat komt omdat de zaadjes heel klein zijn, van het formaat van een stofje. In 30 gram begoniazaad zitten meer dan 2 miljoen zaadjes.